Tarptautinės naujienos

  • ITUC. Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija patvirtino 2021 m. prioritetines kampanijas: 1) naujas socialinis kontraktas atsigavimui ir atsparumui; 2) klimato kaitos ir užimtumo iššūkiams paruoštas darbo pasaulis bei teisinga pertvarka, 3) demokratija, tarnaujanti žmonėms. Daugiau apie ITUC tarybos posėdį – čia (angl.); išsamus leidinys čia (angl.).

 

  • Demokratija darbe. Per I-ąjį šių metų pusmetį ES dėl restruktūrizavimo darbo netekusiųjų padvigubėjo. Europos profesinių sąjungų konfederacijos teigimu, per krizę demokratija darbe, darbuotojų informavimas ir konsultavimas yra ypač svarbus. Dėl to savaitę laiko vyko įvairios veiklos, siekiant atkreipti Europos politikų dėmesį į šį svarbų aspektą: Europos Parlamentui pateikta peticija, vyko teminių renginių, bendrauta su politikais. Daugiau apie tai čia (angl.), kampanijos informacinio seminaro apžvalga čia (liet.), iniciatyvos lyderės Isabelle Schoemann straipsnis šia tema čia (angl.)

 

  • Priekabiavimas internete. Lapkričio 25 d. minėta tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena. Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija atkreipė dėmesį į priekabiavimą darbe bei pakvietė atnaujinti įstatymus prieš smurtą darbo vietoje, kad būtų geriaus apsaugotos iš namų dirbančios moterys nuo suaktyvėjusio priekabiavimo internetu. Svarbiausia – ratifikuoti naują Tarptautinės darbo organizacijos konvenciją, įpareigojančią ir užkirsti kelią kibernetinėms patyčioms ir priekabiavimui bei su tuo kovoti. Daugiau – čia (liet.).

 

  • Filipinai. ITUC lapkričio 30-ąją paskelbė profesinių sąjungų solidarumo su Filipinų profesinėmis sąjungomis ir piliečiais diena. Ne naujiena, kad Filipinuose demokratijos padėtis bloga ir kad tai, pagal Profesinių sąjungų teisių indeksą, yra viena blogiausių šalių profesinėms sąjungoms veikti. Dabar iškilusi nauja grėsmė – Antiterorizmo aktas, pagal kurį įprastos profsąjungų ar NVO veiklos būtų kriminalizuotos. ITUC generalinės sekretorės Sharan Burrow vaizdo kreipimasis (angl.), daugiau informacijos čia (angl.).

 

  • Turkija. Pramonės profesines sąjungas vienijanti „IndustriAll“ pasmerkė Turkijos policijos brutalumą prieš organizaciją narę Turkijoje „Birlesik Metal-Is“ dėl protestų prieš neteisėtus darbuotojų atleidimus keliose kompanijose ir siekio, pasinaudojant pandemija kaip pretekstu, atsikratyti profesinių sąjungų aktyvistais. Pareiškimą skaitykite čia (angl./ isp./ vok.), daugiau apie protestą – čia (angl.).

 

  • Indija. Dviejų dienų visuotinis streikas Indijoje surinko 200-250 mln. darbuotojų bei ūkininkų. Anot „IndusrialAll“, tai – vienas didžiausių visuotinių streikų istorijoje. Vis tik, jam dar neprasidėjus, suimtos trys dešimtys organizatorių. Protestuotojai reikalavo paleisti suimtus aktyvistus, pakelti minimalų atlyginimą, suteikti nemokamus grūdų davinius nepasiturinčioms šeimoms, panaikinti neseniai įvestas darbuotojų situaciją bloginančias ir darbdavių galias išplečiančias Darbo kodekdo pataisas, atšaukti ūkininkams nepalankius su ūkiais susijusius teisės aktus bei kita. Daugiau apie tai čia (angl.) ir čia (angl.).
Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!