Vyriausybei rekomenduoja mokytis palaikyti socialinį dialogą ir prisiimti atsakomybę

“Lietuvos vidaus reikalų sistema dėl netinkamos valdžios politikos tapo valstybės gėda: pareigūnai savo lėšomis perka ne tik baterijas, bet ir kurą tarnybiniams automobiliams, sumažintas patruliavimas naktimis, pasieniečiai valstybės sieną saugo pėsčiomis mūvėdami kiaurais batais, dėl specialistų, įrangos ir medžiagų stygiaus kai kurių rūšių ekspertizės užtrunka iki pusantrų metų,” – su tokiais įspūdžiais iš susitikimų regionuose grįžo Lietuvos vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos pirmininkė Loreta Soščekienė.


 


Profesinė sąjunga vykdo ES lėšomis remiamą socialinio dialogo skatinimo projektą, kuris iš dalies turėtų sumažinti socialinę įtampą šalies vidaus reikalų sistemoje. „Betarpiškai pabendravus su eiliniais pareigūnais matyti reali situacija, kuri yra tokia bloga, kad vien mokymais apie socialinės partnerystės svarbą padėties nepakeisi. Pamokų, kaip vesti dialogą ir prisiimti atsakomybę, pirmiausia reikia Vyriausybei, o ne pareigūnams, “ – sakė pirmininkė Loreta Soščekienė.


 


Lietuvos vidaus reikalų sistemos pareigūnų profesinė sąjunga palaiko Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo 2012 m. birželio 21 d. 12 val. rengiamą protesto akciją „Pareigūnai prieš skurdą teisėsaugoje“, ir iš esmės pritaria keliamiems reikalavimams sugrąžinti buvusį bazinės algos dydį, mokėti už viršvalandžius, sugrąžinti nesumokėtą darbo užmokesčio dalį, imtis priemonių, kurios paskatintų patyrusius  pareigūnus likti tarnyboje. Ketvirtadienį vidurdienį protestuotojai renkasi LR Seimo, šalia Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos.


 


Per 4 tūkstančius policijos pareigūnų, ugniagesiu, pasieniečių, vadovybės apsaugos departamento ir pataisos inspekcijų darbuotojų vienijanti Lietuvos vidaus reikalų sistemos pareigūnų profesinė sąjunga prie akcijos kviečia prisijungti visus pareigūnus, kurie tik gali atvykti, nepriklausomai nuo jų narystės profesinėje sąjungoje. 


 


Kaip jau buvo skelbta, 2009 m. valstybės tarnautojų, tarp jų ir statutinių pareigūnų bazinis algos dydis buvo mažintas du kartus: pirmą kartą – nuo 490 Lt iki 475 Lt, ir antrą kartą – iki 450 Lt. 2013-aisiais, nepaisant profesinių sąjungų  motyvuotų prašymų, vėl planuojama mokėti sumažintą 450 litų bazinę algą, nors praėjusių metų vidutinė metinė infliacija sudarė 4,1 procento, vidutinis mėnesinis darbo užmokestis padidėjo 2,7 procento, BVP išaugo 5,9 procento.


 


Lietuvoje šiuo metu yra per 52 tūkstančius valstybės tarnautojo statusą turinčių asmenų. Didesniu darbo užmokesčiu gali pasidžiaugti tik Seimo nariai, Seimo ir Vyriausybės vadovai, šalies Prezidentė.


 


Nuo 1350 iki 2160 Lt „popieriuje“ uždirba 33,3 tūkst. valstybės tarnautojų ir statutinių pareigūnų. Tarnautojai, kurių kvalifikacinė klasė yra nuo 11 iki 15 imtinai, uždirba per mėnesį nuo 2327 Lt iki 3335 Lt, tokių Lietuvoje yra 17 tūkst. Aukščiausios 16-20 kategorijos statutinių pareigūnų ir valstybės tarnautojų darbo užmokestis siekia nuo 3645 Lt iki 4743 Lt neatskaičius mokesčių. Tokių valstybės tarnautojų 2012 m. sausio 1 d. šalyje buvo 1915.


 


Lietuvos vidaus reikalų sistemos respublikinė profesinė sąjunga pagrįstai tikisi, kad LR Vyriausybė įvertins problemas, su kuriomis statutinės vidaus reikalų įstaigos bei juose tarnaujantys pareigūnai susiduria šiandien, imsis visų įmanomų priemonių ir skirs papildomą finansavimą, būtiną užtikrinti tinkamas tarnybos sąlygas bei kokybišką vidaus reikalų įstaigų veiklą garantuojant visų mūsų saugumą.


 


Bendras Policijos departamento prie VRM papildomų asignavimų poreikis, įskaitant bazinės algos dydžio atstatymą į prieškrizinį lygį, 2013 m. sudaro 160 mln. Lt., Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo sistemos išlaikymui papildomai reikia 44 mln. Lt, Valstybės sienos apsaugos tarnybai prie VRM – 18 mln. Lt.


 


Papildoma informacija:


Loreta Soščekienė, mob. +370 670 17 688, loreta.soscekiene@gmail.com


Vladas Sanda, mob. tel.  +370 606 03010, vladas.sanda@gmail.com

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!