Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

  • Streikas Suomijoje. Maždaug 300 tūkst. darbuotojų Suomijoje šį ketvirtadienį ir penktadienį nedirbs protestuodami prieš vyriausybės siūlomas darbo rinkos reformas. Konservatorių ministro pirmininko Petterio Orpo vyriausybė sako, kad šaliai reikia didinti konkurencingumą, todėl reikia „eksportu pagrįsto darbo rinkos modelio“. Tarp numatytų reformų – socialinių išmokų mažinimas, siūlymai pirmąją nedarbingumo dieną padaryti neapmokama, mažinti išmokas bedarbiams. Reformos taip pat apriboja teisę streikuoti ir keičia kolektyvinių derybų taisykles, susilpninat darbuotojų pozicijas. Plačiau – čia (liet. k.)

 

  • Streikas Argentinoje. Sausio 24 d. Argentinoje profesinės sąjungos surengė visuotinį streiką protestuodamos prezidento Javiero Milei neoliberalias reformas. Lapkričio mėn. išrinkta Milei administracija ėmėsi itin griežtų taupymo priemonių, įskaitant “Bullricho protokolą”, kuriuo kriminalizuojami profesinių sąjungų ir kitų visuomenės grupių vieši protestai, dekretą, kuriuo siekiama dereguliuoti ir privatizuoti viešąsias paslaugas (švietimo, sveikatos ir kultūros sektorius) bei „Omnibuso įstatymą“, kuriuo įtvirtinama praktiškai nekontroliuojama prezidento valdžia ir jam suteikiamos įstatymų leidimo funkcijos. Plačiau – čia (liet. k.) ir čia (angl. k.)

 

  • Streikas Vokietijoje. Sausio pradžioje „Deutsche Bahn“ (valstybei priklausančios geležinkelių įmonės) traukinių mašinistų profesinė sąjunga GDL skelbė trijų dienų įspėjamąjį streiką. Derybos nepasistūmėjus, profesinė sąjunga surengė dar vieną – šįkart 6-ių dienų streiką. Tai jau ketvirtas GDL streikas per kelis mėnesius ir trunka ilgiausiai per visą jų istoriją. GDL siekia, kad darbuotojų darbo savaitė būtų sutrumpinta nuo 38 iki 35 valandų, nemažinant darbo užmokesčio. „Deutsche Bahn“ sutinka tik suteikti lanksčias darbo valandas, tačiau atsisako jas sutrumpinti nesumažinus darbo užmokesčio. Tarp kitų profesinės sąjungos reikalavimų yra ir darbuotojų atlyginimų padidinimas ir vienkartinė išmoka, skirta kompensuoti infliacijos padarytus nuostolius. Plačiau – čia ir čia (liet. k.)

 

  • Baltarusija. Iš kalėjimo po 2 metų bausmės už „prezidento įžeidimą“ buvo paleista Zinaida Mikhniuk, aktyvistė ir buvusi Radijo ir elektronikos pramonės darbuotojų profsąjungos pirmininkė. Ji buvo sekama slapta pasiklausymo įranga ir sulaikyta atlikus kratą jos namuose ir profsąjungos biure. Šiuo metu Baltarusijoje yra 1414 politinių kalinių. Tarp jų – daugiau nei 30 profesinių sąjungų lyderių ir aktyvistų.

 

  • Psichikos sutrikimai kaip profesinė liga. Ispanijos teismas priėmė istorinį sprendimą – psichikos sveikatos problemas, su kuriomis susidūrė jaunas darbuotojas, atsakingas už “Facebook” turinį (smurtinių, pornografinių ir pan. vaizdų pašalinimą), priskyrė ne įprastai, o profesinei ligai. Profesinės sąjungos nurodo, jog net 20-25 % visų „Meta“ (Facebook) darbuotojų, dirbančių tokio pobūdžio darbą, patiria psichikos sveikatos problemų, dėl kurių ilgainiui tampa nedarbingi. Plačiau – čia (angl. k.)

 

  • Viešieji pirkimai. Sausio 15 d. Europos Parlamento nariai diskutavo dėl Direktyvos dėl viešųjų pirkimų peržiūros, pabrėždami, kad reikia užtikrinti socialinių kriterijų taikymą sudarant sutartis. Šiuo pasiūlymu siekiama, jog viešųjų lėšų leidimas derėtų su ES vertybėmis ir jog šios lėšos nebūtų švaistomos remiant verslus, negerbiančius darbuotojų teisių ir aplinkosauginių įsipareigojimų. Įgyvendinus šį pasiūlymą, valdžios institucijoms būtų leista taikyti socialinius kriterijus kvietimams dalyvauti konkurse, pavyzdžiui, sudaryti sutartis tik su įmonėmis, kuriose galioja kolektyvinės sutartys, arba iš konkursų pašalinti tas, kurios pažeidžia pagrindines TDO konvencijas. Tikimasi, kad ši tema vėl bus iškelta po birželio mėn. įvyksiančių Europos Parlamento rinkimų. Plačiau – čia (angl. k.)

 

Nuotrauka –

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!