Ryšys tarp darbo sąlygų ir neurodegeneracinių ligų

Švedų tyrėjai publikavo studiją, kurioje apibendrinti iki šiol atlikti tyrimai, analizuojantys darbo sąlygų ir neurodegeneracinių ligų – Alzheimerio, Parkinsono ir šoninės amiotrofinės sklerozės – tarpusavio priklausomybę.

Daugiausia analizuoti trys rizikos faktoriai, plačiai aptinkami darbo pasaulyje: elektromagnetiniai laukai, metalai ir pesticidų naudojimas. Teigiama, kad dėl šių trijų aspektų rizika susidurti su neurodegeneracinėmis ligomis stipriai pakilo.

Kalbant apie žemo dažnio elektromagnetinius laukus – poveikis susijęs su Alzheimerio liga ir  šonine amiotrofine skleroze. Iki šiol darytose studijose nurodoma, kad rizikos padidėjimas susirgti siekia iki 10 proc.  Analizuojant pesticidų poveikį, išvados dar labiau kelia nerimą. Darbas su jais riziką susirgti šiomis neurodegeneracinėmis ligomis padidina net iki 50 proc. (nors ligšiolinės studijos dažniausiai minėdavo Parkinsono ligą). Profesinis metalo poveikis taip pat 50 proc. padidina riziką. Turimi epidemiologiniai duomenys daugiausia kalba apie švino įtaką Parkinsono ir šoninės amiotrofinės sklerozės išsivystymui.

Statistika patvirtina gerokai išaugusį neurodegeneracinių ligų paplitimą. Pavyzdžiui, Alzheimerio liga vien Europoje paveikė 5 mln. žmonių ir prognozuojama, kad šis skaičius iki 2030 padvigubės. Apie 6 mln. pasaulio gyventojų paveikti Parkinsono ligos.

Visuomenės sveikatos politikos priemonės kovai su šiomis ligomis pirmiausia išskiria tokius faktorius kaip visuomenės senėjimas ar genetiniai ypatumai ir mažai dėmesio kreipiama į darbo sąlygas, nors minėtų darbo rizikų panaikinimas būtų efektyvus prevencijos instrumentas. Viena iš kliūčių tam – faktas, kad dauguma tokių ligų turi ilgą latentinį laikotarpį ir paveikia žmones sename amžiuje. Tuomet jau mažai gilinamasi į ankstesnes pacientų darbo sąlygas ir su tuo susijusias rizikas.

Parengta pagal Europos profesinių sąjungų instituto paskelbtą informaciją.

Pirminis šaltinis: Gunnarsson L.G. and Bodin L. (2019) Occupational Exposures and Neurodegenerative Diseases-A Systematic Literature Review and Meta-Analyses, International journal of environmental research and public health, 16,3 337. 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!