Psichosocialinėms rizikoms darbovietėje spręsti reikalinga nauja direktyva

Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) ir Eurocadres bendradarbiauja kurdamos platformą EndStress.EU dėl psichikos sveikatos darbe. Ji skirta ruoštis naujai Europos direktyvai dėl psichosocialinių rizikų darbovietėse.

Nors darbai tik įsibėgėja ir oficiali kampanija prasidės vasarį, platformoje jau gausu vertingos ir viešai prieinamos informacijos.

Pastaraisiais metais profesinės sąjungos Europoje vis daugiau dirba su psichikos sveikatos darbovietėje rizikomis. Statistika vis prastėja: ji rodo, kad vis daugėja žmonių, susiduriančių su psichikos sveikatos problemomis dėl su darbu susijusių aspektų. Tai neigiamai atsiliepia ir pačioms darbovietėms.

Kaip pastebi ETUC, vos keletas ES šalių narių turi teisės aktų, konkrečiai reglamentuojančių organizacinę ir tarpasmeninę aplinką darbovietėje, na, o 1989 m. priimta Europos darbuotojų saugos ir sveikatos pagrindų direktyva (Direktyva 89/391/EEB) pasirodė nepakankama padėčiai suvaldyti.

Dėl to 2019 m. ETUC kongrese Vienoje patvirtinta pozicija, kad Europos profesinės sąjungos sieks naujos su psichosocialinėmis rizikomis kovojančios direktyvos. Tai paskelbta vienu iš šios kadencijos ETUC veiksmų plano prioritetų.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!