Lietuvio vadovaujamoje statybos įmonėje – vergiškos darbo sąlygos ir vadovo spaudimas

Buvęs darbuotojas, dirbęs įmonėje DS Byggeri, kurios pastoliai buvo skandalingai nuversti Tikøbgade, Kopenhagoje, buvo apgaudinėjamas, jam neišmokėti tūkstančiai kronų, o pasak profesinės sąjungos 3F, jo valandinis atlyginimas siekė tik 73 kronas per valandą. Dabar jis atskleidžia detales apie kasdienį darbą šioje įmonėje.

Pavojingos darbo sąlygos, neišmokėtas atlyginimas ir patiriamas spaudimas darbe – tokiais žodžiais Petras, darbininkas iš Lietuvos, apibūdina kasdienę darbo rutiną, kuri buvo nusistovėjusi statybinėje įmonėje, darbus atlikusią ir Kopenhagoje statybvietėje. Visi skandalingi įvykiai prasidėjo gruodžio pradžioje: gruodžio 2 d. į Tikøbgade esančią statybvietę, kurioje darbus atliko DS Byggeri įmonė, atvyko keli šimtai Danijos pastolių montuotojų klubo narių, kurie norėjo surengti taikią demonstraciją, tačiau prisimenant tai, kad vakarą prieš tai buvo sumušti du profsąjungų aktyvistai, demonstracija peraugo į išpuolį, kurio metu buvo nuversti pastoliai, taipogi, buvo apverstas Porsche Cayenne automobilis, kuris priklausė statybų įmonės vadovui.

Petras statybinėje įmonėje DS Byggeri ApS dirbo balandžio – lapkričio mėnesiais, iki gruodžio mėn. įmonė darbus vykdė Tikøbgade ir Lundtoftegade Nørrebro raj., Kopenhagoje, todėl jis pats skandalinguose įvykiuose gruodžio mėn. jau nedalyvavo. Tačiau jis nupasakojo darbo sąlygas, kuriomis jam teko dirbti lietuvio statybų įmonėje.

Petras pasakojo: – Saugios darbo sąlygos užtikrintos nebuvo, o dirbant visada reikėjo skubėti. Darbuotojai buvo spaudžiami dirbti visas savaitės dienas, dažnai sulaukdavome ir spaudimo dirbti vakarais kiek įmanoma ilgiau.

Darbuotojo iš Lietuvos tikrasis vardas redakcijai žinomas, tačiau jis jo nepanoro atskleisti viešai, nes baiminasi to, kas gali nutikti, jei kiti darbdaviai iš Lietuvos sužinos, kad jis 3F papasakojo apie darbo sąlygas DS Byggeri įmonėje.

Jis pasakoja: – niekas tavęs nepriims į darbą, jei sužinos, kad bendrauji su 3F, nes tada paprasčiausiai būsi darbuotojas, kuris gali sukelti problemų.

Po įvykių su nuverstais pastoliais, Tikøbgade esančio statybų objekto pagrindinis rangovas Dansk Boligbyg A/S atsisakė DS Byggeri paslaugų.

 

‘Nelabai geras vadovas’

Pasak Petro, už nesaugią darbo aplinką atsakingas turėtų būti DS Byggeri vadovas Donatas Aleksandravičius. Petras dirbdamas Donato Aleksandravičiaus įmonėje darbus atliko ne tik Tikøbgade esančioje statybvietėje, jam teko dirbti ir objektuose, kurie buvo Aarhus, Værløse ir Allerød.

Petras pasakojo: – Donatas nebuvo labai geras vadovas. Nemanau, kad jis pats gerai suprato, ką jis daro. Daugelis mano kolegų taip ir neturėjo pasirašytų darbo sutarčių, o didžiajai daliai darbuotojų pinigai buvo mokami į rankas.

Jis taip pat paaiškino, kad šioje įmonėje yra labai didelė darbuotojų kaita, nes daugelis paprasčiausiai neatlaiko spaudimo ir darbo sąlygų.

Petras patikslino: – Buvo žmonių, kurie tiesiog neatlaikė spaudimo, jie bijojo kam nors pasiskųsti, todėl jie paprasčiausiai išvykdavo atgal. Vienas buvęs kolega išvyko, nes paprasčiausiai nebegalėjo pakęsti sąlygų, kuriose jis atsidūrė.

Petras, darbuotojas iš Lietuvos, taip pat papasakojo ir tai, kad statybvietėje teko girdėti ir ukrainietiškai kalbančius darbuotojus.

Bet jis pabrėžia: – Aš tikrai nežinau, ar jie buvo įdarbinti ir dirbo legaliai, ar jie dirbo nelegaliai.

 

Bėgdavo pamatę darbuotojus iš Darbo saugos inspekcijos

Garsiai nuskambėjusios lietuvio įmonės strategija vienu klausimu buvo labai aiški. Darbuotojai žinojo, kad jei jie pamato darbuotojus iš darbo saugos inspekcijos ar profsąjungos, jie turi bėgti iš statybvietės.

Petras pasakojo: – Jei tik pamatydavome, kad pas mus ateina tikrintojai, iškart žinojome, kad turime pasišalinti iš darbo vietos. Kadangi mūsų vadovas žino, kaip atrodo Darbo saugos inspekcijos (Arbejdstilsynet) ar 3F darbuotojai, mums būdavo lengva juos atpažinti.

Kol Petras dirbo DS Byggeri įmonėje, jam ne kartą teko susidurti su situacija, kai jam nebuvo išmokamas atlyginimas, kuris buvo sutartas su statybų įmonės vadovu. Šioje įmonėje jis dirbo apie keturis mėnesius, tačiau jam kartu su kolega darbdavys liko nesumokėjęs apie 50.000 kronų atlyginimo.

Petras patikslino: – Bandžiau kalbėti su Donatu, kad jis turi sumokėti man likusius pinigus, arba aš išeisiu iš darbo. Bet tai mažai kuo padėjo.

Pasak 3F profsąjungos, jie turi visus duomenis apie Petro atlyginimą ir darbo valandas, todėl aiškiai matyti, kad jam buvo mokama 73 kronos už valandą, tačiau atkreiptinas dėmesys į tai, kad DS Byggeri šiam darbuotojui nėra įmokėjusi įmokų į pensijų ir atostoginių pinigų fondus, taip pat, niekada jam nebuvo mokama už viršvalandžius.

Danijoje minimalus darbo atlyginimas nėra nustatytas įstatymu. Atlyginimai yra numatyti kolektyvinėse sutartyse, kurios pasirašomos tarp darbuotojų profsąjungų ir darbdavių atstovų, todėl profsąjungos daro viską, kad darbdaviai pasirašytų kolektyvines sutartis, kuriose nustatytas minimalus darbo užmokestis. DS Byggeri yra pasirašiusi kolektyvinę sutartį, kurioje nurodoma, kad minimalus valandinis įkainis yra 126 kronos už valandą.

Petras šiuo metu yra grįžęs į Lietuvą, kur sėkmingai įsidarbino statybinėje įmonėje.

 

Policijai pranešta ne kartą

A4 Arbejdsliv laikraščio darbuotojai ne kartą bandė susisiekti su DS Byggeri ApS vadovu Donatu Aleksandravičiumi, kad jis pats pakomentuotų situaciją, tačiau atsakymo taip ir nesulaukė.

Fagbladet 3F gruodžio mėn. rašė, kad 3F profsąjunga veda ne vieną darbo bylą, kurios iškeltos DS Byggeri įmonei. Vienoje byloje 3F atstovauja 11 darbuotojų iš Lietuvos, kuriems darbdavys skolingas apie 51.000 kronų, nes nepervedė mokėjimų į pensijų ir atostoginių pinigų fondus bei nemokėjo už dirbamus viršvalandžius.

Taip pat, Ekstra Bladet atskleidė, kad darbo saugos inspekcija (Arbejdstilsynet) pranešė policijai apie DS Byggeri įmonės darbo saugos įstatymo pažeidimus. Tiek Šiaurės Zelandijos policijos skyrius (Nordjyllands Politi), tiek Rytų Jutlandijos policijos skyrius (Østjyllands Politi) patvirtino, kad laikraštyje pateikta informacija yra teisinga ir šiuo metu yra atliekamas tyrimas dėl statybų įmonės veiksmų.

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos inf.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!