Teismas: neteisėtai paskyrus tarnybinę nuobaudą pareigūnas patyrė neturtinę žalą

Vilniaus apygardos administracinis teismas tenkino pareigūno ieškinį iš dalies ir priteisė pareigūnui neturtinės žalos atlyginimą.


Lietuvos kriminalinės policijos biuras pareigūnui A.A. 2008 m. vasario mėn. paskyrė tarnybinę nuobaudą – papeikimą, dėl to, kad pareigūnas atsisakė vykdyti žodinį tiesioginio vadovo nurodymą vykti į komandiruotę. Pareigūnas nesutiko su skirta tarnybine nuobauda – padedamas Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą dėl tarnybinės nuobaudos panaikinimo.


Vilniaus apygardos administracinis teismas 2008 m. liepos mėn. panaikino pareiškėjui paskirtą tarnybinę nuobaudą.


Pareigūno iniciatyva profesinėje sąjungoje buvo parengtas kitas skundas Vilniaus apygardos administraciniam teismui – dėl žalos pripažinimo, neišmokėtos darbo užmokesčio dalies priteisimo, ir neturtinės žalos atlyginimo. Vilniaus apygardos administracinio teismo buvo prašoma pripažinti, kad Lietuvos kriminalinės policijos biuras neteisėtais veiksmais padarė žalą pareigūnui A.A.: atėmė galimybę gauti aukštesnį policijos laipsnį, tokiu būdu pareigūnas negavo didesnių pajamų (nuobaudos skyrimo laikotarpiu turėjo būti suteiktas aukštesnis laipsnis), be to – neteisėtai paskiriant tarnybinę nuobaudą buvo padaryta neturtinė (moralinė) žala, kurią prašyta atlyginti.


Vilniaus apygardos administracinis teismas išnagrinėjęs pareiškėjo skundą nutarė tenkinti jį iš dalies, priteisti neturtinės žalos atlyginimą – 500 Lt. (penkis šimtus litų), o likusią reikalavimų dalį atmesti.


Nei viena bylos šalis neginčijo teismo sprendimo ir nepateikė apeliacinio skundo, o įsiteisėjus Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimui pareigūnui bus išmokėtas neturtinės žalos atlyginimas – 500 litų.


 


 


Vilniaus miesto policijos darbuotojų
profesinės sąjungos informacija
Parengė Martynas Austys


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!