Teismas nusprendė, kad alaus daryklos „švyturys–utenos alus“ streikas neteisėtas

„Teismas konstatavo, kad kolektyvinė sutartis, sudaryta tarp darbuotojų ir įmonės, yra galiojanti ir vykdoma. Tarp šalių derybų keliu nepasiektas bendras susitarimas dėl atlyginimų nedaro kolektyvinės sutarties negaliojančia ir nereiškia jos pažeidimo ar nesilaikymo. Teismas taip pat pažymėjo, kad remiantis Darbo kodekso nuostatomis kolektyvinės sutarties galiojimo metu draudžiama skelbti streiką, jeigu šios sutarties laikomasi“, – rašoma teismo sprendime.


Teisėjų kolegija pabrėžė, kad 2009-03-25 darbuotojai ir bendrovė susitarė, kad atlyginimai už 2008 ir 2009 metus nebus didinami, o už 2010 metus bendrovė derybų metu pasiūlė pakelti atlyginimus 1,8 proc.


Pasak teismo, daugeliui darbuotojų tiesiogiai susitarus su darbdaviu dėl darbo, profesinė sąjunga neteko teisės reikalauti iš darbdavio susitarti dėl to, dėl ko darbuotojai susitarė patys.


„Taip pat apygardos teismas darbuotojų susirinkimo balsavimo rezultatus dėl pritarimo skelbti streiką pripažino neteisėtais“, – rašoma sprendime.


„Švyturio“ profesinės sąjungos pirmininkas Raimondas Tamošauskas DELFI negalėjo pasakyti, ar skųs sprendimą.


DELFI primena, kad profsąjungos streiku grasinti pradėjo po to, kai įmonės vadovybė nesutiko 11,4 proc. didinti atlyginimų. Skaičiuojama, kad būtent tiek per porą metų augo infliacija, o kolektyvinėje sutartyje esą nurodytas algų kėlimas paskui infliaciją.


Profsąjungos atlyginimų didinimo pradėjo reikalauti po to, kai sužinojo, kad už praėjusius metus akcininkai ketina išsimokėti 100 mln. Lt dividendų, o atlyginimai darbuotojams nekilo dvejus metus.


Tuo metu įmonės administracija tvirtino, kad kolektyvinė sutartis yra vykdoma.


„Galiojančios kolektyvinės sutarties nuostata dėl atlyginimo peržiūrėjimo apima keletą kriterijų – išorinį atlyginimų konkurencingumą, bendrovės rezultatus, makroekonominę situaciją, vidutinį darbo užmokestį šalyje, bet ne vien infliacijos lygį, kuriuo vadovaujasi profsąjungos“, – DELFI anksčiau sakė „Švyturio-Utenos alaus“ vadovas Rolandas Viršilas.


Anot įmonės vadovo, buvo siūlyta atlyginimus padidinti 1,8 proc., tiek kiek sudaro pernykštė infliacija, papildomą privatų medicinos draudimą, sporto naudas.


Skelbiama, kad vidutinis 1-7 lygio darbininko atlyginimas prieš mokesčius sudaro 3298 Lt. Tai yra 55 proc. daugiau nei Lietuvos vidurkis.


Į teismų maratoną bendrovės vadovybė ir profesinė sąjunga įsisuko birželį, kai „Švyturys-Utenos alus“ kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismą su prašymu imtis laikinųjų priemonių – uždrausti skelbti, organizuoti ir vykdyti streiką bendrovės patalpose, kol bus nagrinėjamas bendrovės ieškinys siekiant pripažinti streiką neteisėtu.


Teismas iš dalies patenkino bendrovės prašymą ir streiką atidėjo mėnesiui, nors profsąjungos planavo streikuoti birželio 24 d.


Vėliau šis teismas sprendimą panaikino, tačiau nutartis turėjo įsigalioti tik liepos pabaigoje. „Švyturys-Utenos alus“ šį sprendimą taip pat apskundė ir teismas darsyk pakartojo, kad streikuoti negalima, kol neįsiteisės teismo nutartis, kuri bus paskelbta išnagrinėjus įmonės prašymą.


 


 


Rasa Lukaitytė


www.DELFI.lt


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!