Vilniuje pradeda veiklą unikalus europos sąjungos institutas

Šioje įvadinėje sesijoje pranešimus skaitė Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Europos Parlamento Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto pirmininkė Eva-Brit Svenson (Eva-Britt Svensson), Ispanijos, šiuo metu pirmininkaujančios Europos Sąjungai, Lygybės ministerijos generalinė direktorė lyčių lygybės darbe klausimams Kapitolina Diaz (Capitolina Diaz). Taip pat perskaitytas Europos Komisijos viceprezidentės, atsakingos už moterų ir vyrų lygybės klausimus, Viviana Reding (Viviane Reding) pranešimas.


Nuo šiandien Lietuvoje pradėjo veikti vienintelė bendra Europos Sąjungos institucija, skirta moterų ir vyrų lygybės klausimams, aktualiems kiekvienam vyrui ir moteriai.


Pernai gruodį įkurtas Institutas sistemins, analizuos ir platins objektyvią, patikimą, palyginamą informaciją moterų ir vyrų lygybės klausimais, tyrimų rezultatus, surinktus iš ES šalių, Bendrijų institucijų, kitų institucijų, nevyriausybinių organizacijų, rengs seminarus, konferencijas, ekspertų susitikimus, kampanijas, apskrituosius stalus ir kitus renginius moterų ir vyrų lygybės klausimais Europos lygmeniu.


Instituto veikla yra nepriklausoma nuo Lietuvos nacionalinių institucijų. Aukščiausias Europos lyčių lygybės instituto valdymo organas – Instituto Valdymo taryba, sudaryta iš 18 ES valstybių atstovų. Instituto veikla išlaikoma iš ES biudžeto.


Lietuvos pasiekimai užtikrinant moterų ir vyrų lygias galimybes palankiai vertinami ES. 2010 metų Europos Komisijos ataskaitos „Moterų ir vyrų lygybė“ Tarybai, Europos Parlamentui, Europos Ekonominiam ir Socialiniam komitetui ir Regionų komitetui daugelis Moterų ir vyrų lygybės rodiklių Lietuvoje viršija ES vidurkį.


Pavyzdžiui, Švedijos pirmininkavimo Europos Sąjungai metu buvo atliktas tyrimas, kuriuo buvo siekiama nustatyti, kiek potencialiai galėtų padidėti šalių Bendrasis vidaus produktas jei visiškai išnyktų  moterų ir vyrų padėties darbo rinkoje skirtumai. Jo duomenimis, Lietuvos BVP išaugtų apie 20 proc. Tai šeštas geriausias rezultatas Europos Sąjungoje. Daugelio kitų šalių BVP paaugtų daugiau, nes lyčių lygybės rodikliai prastesni.


 


 


www.socmin.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!