ETUC: MMA ir VDU santykis turėtų siekti 60 proc.

Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) generalinis sekretorius Luca Visentini rugpjūčio 10 d.  kreipėsi į Lietuvos premjerą Saulių Skvernelį ir Lietuvos trišalę tarybą išreikšdamas palaikymą Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pozicijai dėl minimalios mėnesio algos (MMA) kėlimo.

LPSK siekia, kad nuo kitų metų MMA būtų keliama ne 20, kaip siūlo Vyriausybė, o 50 – iki 450 eurų.

„ETUC pritaria Lietuvos profesinėms sąjungoms, kurios pabrėžia, kad ir 50 eurų MMA pakėlimas yra nepakankamas dėl labai mažos gyventojų perkamosios galios. Palyginti su daugeliu ES šalių, Lietuvos darbuotojų pajamos vis dar yra labai mažos“, – teigiama ETUC rašte.

Europos profesinių sąjungų susivienijimo vadovas pabrėžia, jog  2015 m. beveik 10 proc. ES darbuotojų gyveno skurdo rizikoje. Tuo tarpu Lietuvoje šis indikatorius 2016 m. siekia 22 proc. Lietuvos darbuotojų pajamų augimo tempas atsilieka nuo šalies produktyvumo augimo tempo.

Balandžio mėnesį ETUC paskelbtoje apžvalgoje dėl „kritinių situacijų” šalyse (Emergency alert)  atskleidžiama, kur Europoje labiausiai iškilusi grėsmė darbuotojams siekiant padorių atlyginimų ir darbo sąlygų. „Matome, kad Lietuva yra viena iš tų šalių, kurios surinko daugiausiai „raudonųjų“ įspėjimų. Akivaizdu, kad situacija turi pasikeisti“, – Premjerą informuoja ETUC vadovas.

ETUC turi patirties stebint, analizuojant, vertinant ir darant įtaką socialinėms ir ekonominėms tendencijoms bei procesams Europoje. Todėl ETUC teigia nesutinkanti su argumentu, kad vidutinio darbo užmokesčio (VDU) ir minimalaus mėnesinio darbo užmokesčio santykis Lietuvoje neturi būti didesnis nei 50 proc.

Luca Visentini oponuoja Vyriausybės ir Lietuvos banko atstovams, jog esą šios ribos peržengimas pakenks šalies ekonomikos stabilumui ir turės neigiamos įtakos verslui. „Mes pabrėžiame, kad daugelyje ES šalių minimalaus ir vidutinio darbo užmokesčio santykis yra didesnis. Ir labai dažnai matome priešingus padarinius – minimalaus darbo užmokesčio pakėlimas prisideda prie nacionalinės ekonomikos augimo. ETUC siekia, kad šis rodiklis galiausiai pasiektų 60 proc.“, – teigiama rašte Premjerui ir Trišalei tarybai.

ETUC įsitikinusi, jog ženklesnis MMA pakėlimas būtų žingsnis reikiama linkme. „Mes raginame Lietuvos Respublikos Vyriausybę ir Trišalę tarybą gerbti teisėtus Lietuvos darbuotojų lūkesčius ir interesus, kas ateityje atneš tik naudos“, – kviečia Europos profesinių sąjungų konfederacijos generalinis sekretorius Luca Visentini.

ETUC – didžiausia Europos darbuotojams atstovaujanti profesinių sąjungų organizacija, jungianti 90 nacionalinių profesinių sąjungų susivienijimų, kurie veikia 36 šalyse. ETUC sudėtyje taip pat yra 10 europinių šakinių federacijų.

ETUC raštas

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!