Europos centrinis bankas ir toliau išlaiko rekordiškai aukštas palūkanas

Nors stebima stabiliai mažėjanti infliacija, Europos centrinis bankas (ECB) balandžio 11 d. priėmė sprendimą nemažinti paskolų palūkanų normos, kuri ir toliau išlieka 4,5 %.

Toks sprendimas grindžiamas tuo, jog dėl spartaus atlyginimų augimo baiminamasi, kad infliacija gali vėl išaugti. Sprendimo mažinti palūkanų normas tikimasi kitame ECB valdančiosios tarybos posėdyje, kuris vyks birželio mėnesį.

Komentuodama šį sprendimą, Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) generalinė sekretorė Esther Lynch teigė, jog ECB privalo priimti faktą, jog baimę kelianti kainų ir atlyginimų spiralė neegzistuoja:

„Aukštos palūkanų normos reiškia, jog eiliniai žmonės sumoka už infliaciją, kurią skatina įmonių pelnymasis.

Tokiais sprendimais tik dar labiau baudžiami darbuotojai, kurių perkamoji galia per pastarąjį infliacijos šuolį labai sumažėjo ir tik dabar pradeda atsigriebti.

Didelės palūkanų normos apkrauna žmones, kurie yra priklausomi nuo paskolų, kad išgalėtų įsigyti išgyvenimui būtinus dalykus, tokius kaip būstas ar automobilis kelionei į darbą.

Didelės palūkanos taip pat kelia riziką dar vienai recesijai, kadangi aukštos palūkanos stabdo ekonomikos augimą, o infliacijai daro tik nedidelį poveikį.

Tarptautinio valiutos fondo atlikta istorinių duomenų analizė atskleidė, kad augantis darbo užmokestis nėra infliacijos spiralės pagrindas. Tai patvirtina ir ECB analizė, nepaisant to, kad kai kurie ECB tarybos nariai vis dar nenori su tuo sutikti.

ECB turėtų pripažinti, kad darbo užmokesčio ir kainų spiralės nėra ir sumažinti palūkanų normas, kol ši žalinga politika nepadarė dar daugiau žalos.“

Pagal ETUC informaciją.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!