Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

 

  • Baltarusija. Baltarusijos profsąjungiečių padėtis ir toliau blogėja ne tik likusiems šalyje, tačiau ir iš jos pabėgusiems – Metalurgijos darbuotojų profesinių sąjungų federacijos pirmininkė Ala Tsvirko, palikusi Baltarusiją 2021 m. siekdama išvengti jai gresiančio sulaikymo dėl profsąjunginės veiklos, šiuo metu patiria deportacijos iš Švedijos riziką. Profesinės sąjungos kritikuoja tokius Švedijos veiksmus ir ragina šalį laikytis tarptautinės teisės principų. Plačiau – čia (anglų k.).

 

  • Švedija. Profesinė sąjunga IF Metall įspėja apie planus streikuoti Švedijoje veikiančioje Tesla įmonėje, kuri nesileidžia į derybas dėl kolektyvinės sutarties. Profesinė sąjunga jau ne vienerius metus bando įtraukti šią tarptautinę milžinę į derybas, tačiau įmonė atsako, jog kolektyvinės derybos tiesiog neturi vietos jų verslo modelyje. Profsąjungos pirmininkės teigimu, darbuotojams nelieka kitos išeities, kaip tik streikuoti. Tesla yra pagarsėjusi kaip itin priešiška profesinėms sąjungoms, neretai imasi nelegalių veiksmų trukdyti jų veiklai, o vadovas Elon Musk viešai socialiniuose tinkluose menkino profsąjungas ir grasino darbuotojams už bandymus organizuotis. Plačiau – čia (anglų k.).

 

  • Sakartvelas. 63 greitosios medicinos pagalbos darbuotojai buvo atleisti po to, kai sudalyvavo profesinės sąjungos surengtame proteste už atlyginimų didinimą. Oficiali atleidimų priežastis – žinių egzamino neišlaikymas, tačiau akivaizdu, jog tai yra melas, kadangi egzamino neva neišlaikė tik tie darbuotojai, kurie dalyvavo proteste, nepaisant ilgalaikės jų darbo patirties. Europos viešųjų paslaugų profesinių sąjungų federacija (EPSU) kritikuoja egzaminavimo neskaidrumą, reikalauja sugrąžinti į darbą atleistus darbuotojus bei kviečia pasirašyti peticiją, skirtą Sakartvelo valdžiai. Plačiau – čia (anglų k.).

 

  • Portugalija. Portugalijos valdžia priėmė sprendimą, jog darbuotojų išlaidos, susijusios su nuotoliniu darbu, turėtų būti neapmokestinamos. Šiuo metu nuotoliniam darbui kompensuojama 10 ct. už elektros suvartojimą, 40 ct. už interneto prieigą ir 50 ct. už kompiuterio ir kitos technikos susidėvėjimą. Neapmokestinama suma bus laikoma iki 22 EUR per mėnesį (už 22 darbo dienas), su galimybe padidinti šią sumą iki 33 EUR kolektyvine sutartimi. Šiuo sprendimu siekiama sušvelninti išaugusių energijos kainų poveikį darbuotojams. Plačiau – čia (anglų k.).

 

  • Estija. Spalio 20 d. Taline vyko Estijos profesinių sąjungų konfederacijos suvažiavimas. Jo metu buvo išrinkta nauja organizacijos pirmininkė Kaia Vask, turinti teisininkės išsilavinimą bei anksčiau buvusi Estijos jūrininkų profesinės sąjungos pirmininke. Pagrindiniais savo kadencijos tikslais ji laiko narystės ir kolektyvinių sutarčių aprėpties didinimą.

 

  • ES darbuotojų protestai. Spalio 13 d. protestavo ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos profesinės sąjungos. Paryžiuje tūkstančiai žmonių penktadienį dalyvavo didžiulėje demonstracijoje prieš ES planus grąžinti taupymo priemones. Po šių protestų ES finansų ministrai nusprendė atidėti sprendimo priėmimą ir tęsti diskusijas. Plačiau – čia (lietuvių k.).

 

  • Išaugę pelnai ir sumažėjęs reinvestavimas. Naujausi Eurostat duomenys rodo, jog nepaisant išaugusių įmonių pelnų, stipriai sumažėjo reinvestavimo lygis (bendrai ES – 5%) ir tai vis labiau silpnina Europos ekonomiką. Vietoje to, jog reinvestuotų pelną atgal į įmonę – į darbo vietų kokybę bei naujų technologijų įvedimą, įmonės išdalina pelnus per akcininkams išmokamus dividendus, kurie pastaruoju metu Europoje taip pat rekordiškai augo. Plačiau – čia (lietuvių k.).

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!