ETUC: ES susiduria su socialinio neteisingumo krize

Prieš artėjančią kalbą dėl Europos Sąjungos padėties (SOTEU) profesinės sąjungos kreipėsi į Europos Komisijos pirmininkę Ursula von der Leyen dėl kritinės socialinio teisingumo situacijos Europoje.

Laiške EK pirmininkei Europos profesinių sąjungų konfederacija pabrėžia, kad darbuotojų perkamoji galia stipriai sumažėjusi, nors tuo pat metu įmonių pelnas ir dividendai smarkiai išaugę. Remiantis šį mėnesį paskelbtais skaičiais, išmokos akcininkams antrąjį šių metų ketvirtį didėjo 10 proc. Tai – 14 proc. padidėjimas 2022 m. Tuo metu vidutinis darbo užmokestis praėjusiais metais augo vos 4 proc., nors infliacija Europoje siekė 10 proc., o kai kuriose šalyse viršijo net 20 proc. Tai pirmiausia lėmė įmonių pelno augimas.

Turint galvoje šį kontekstą, ETUC ragina EK pirmininkę von der Leyen į savo kalbą dėl Europos Sąjungos padėties įtraukti šiuos įsipareigojimus:

  • paramą kolektyvinėms deryboms, kaip geriausiam būdui atkurti pusiausvyrą tarp darbuotojų ir darbdavių, užtikrinant, kad viešuosius pinigus galėtų gauti tik įmonės, atlyginimus ir darbo sąlygas nustatančios per derybas su profesinėmis sąjungomis (per pastarąjį dešimtmetį mažiausiai 1 mlrd. eurų ES lėšų skirta įmonėms, pažeidinėjusioms darbuotojų teises).

  • didesnėms investicijoms, kurių pinigai išties būtų naudojami visuomenės labui, nustatant socialines sąlygas ES lėšų (pavyzdžiui, Žaliojo kurso plano) panaudojimui, užtikrinant kokybiškų darbo vietų kūrimą, o ne tik didesnius dividendus (ES iki šiol nesugebėjo prilygti socialinėms sąlygoms, nustatytoms JAV infliacijos mažinimo akte).

  • atsisakymą grįžti prie griežto taupymo politikos, iš dalies adaptuojant naujas ES ekonomikos valdymo taisykles, įsigaliosiančias 2024 m. sausį, siekiant užtikrinti, kad jos leistų investuoti į viešąsias paslaugas, kurti kokybiškas darbo vietas ir teisingai pereiti prie žaliosios ekonomikos.

„ETUC tiki, kad atėjo laikas nutiesti kelią geriau subalansuotai Europos ekonomikai, kurioje pirmenybė teikiama žmonėms ir planetai. Taip pat išpuoliai prieš profesines sąjungas turi baigtis, – laiške von der Leyen teigė ETUC generalinė sekretorė Esther Lynch. – Status quo neveikia, reikia pokyčių. Darbuotojai nesulaukia teisingo susitarimo, negauna sąžiningos sukurtos vertės dalies, o susiduria su pragyvenimo išlaidų krize ir reikalavimais apriboti jų atlyginimus“.

Pasak jos, negalime prarasti daugiau laiko – Europos Sąjunga ir toliau kenčia nuo socialinių ir ekonominių žaizdų, patirtų dar prieš pusantro dešimtmečio. „Reikalingas stiprus atsakas, pagrįstas Europos socialinio modelio principais. Dėl to raginame pripažinti būtinybę užtikrinti investicijas į galimybes ir kokybiškas darbo vietas, geresnius darbo ir gyvenimo standartus, didesnį atlyginimą ir kokybiškas viešąsias paslaugas bei paramą kolektyvinėms deryboms, siekiant padėti teisingesnį mūsų ekonomikos ir visuomenės pamatą“, – apibendrina E. Lynch.

Parengta pagal ETUC informaciją

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!