Minimalios algos diferencijavimas pagal amžių: Nyderlandų pamoka

Nyderlanduose jauni darbuotojai gauna mažesnes algas nei jų vyresni kolegos. Nors tokia sistema kilo iš gerų ketinimų, profesinių sąjungų atstovai skatina jos atsisakyti, kadangi jauni žmonės vis labiau stumiami į paribius.

2012 m. moteris, norinti įsidarbinti konsultante drabužių parduotuvėje „Esprit“ po darbo pokalbio sulaukė žinutės, kad įdarbinta nebus, nes yra „per sena ir per brangi“. Šiai kandidatei buvo 25-eri metai. Ji buvo „per brangi“, kadangi pagal Nyderlandų minimalios algos sistemą jauniems darbuotojams gali būti mokamos mažesnės algos. Pavyzdžiui, tuo metu 25-erių metų darbuotojai priklausiusi minimali dienos alga siektų 67 eurus, tuo tarpu asmenys iki 23-ijų metų būtų uždirbę 57 eurus (15% mažiau, nei vyresni jų kolegos).

Nyderlandų žmogaus teisių institutas šį atvejį pripažino diskrimiuojančiu dėl amžiaus, vis tik įmonė liko nenubausta. Anot Krystyna Bakhtina, Amsterdamo universiteto dėstytojos, Nyderlandų minimalios algos sistema nuolat sukuria panašias situacijas. Deja, dažniausiai diskriminacija įvyksta dar iki darbo pokalbio, todėl jauniems žmonėms sudėtinga surinkti įrodymus dėl neteisėto įmonių elgesio. Dėstytoja tokią sistemą sieja su išnaudojimu ir lygina tai su neapmokamomis stažuotėmis. „Jie neturi pasirinkimo, kai jiems pasiūlomos tokios sąlygos – jiems reikia įgyti patirties, jiems reikia užsidirbti pinigų išgyventi“, – sako dėstytoja.

Nyderlandų jaunimo minimalios algos sistema atsirado dar 1974 metais. Pagal to meto įstatymus, darbuotojai iki 23 metų neturėjo beveik jokios socialinės apsaugos, todėl siekiant tai ištaisyti jiems buvo sukurta atskira sistema, numatanti ir minimalios algos dydį. Nuo tada minimali jaunimo alga laipsniškai auga, bet niekada nepasiekia standartinės minimalios algos šalyje. Pavyzdžiui, šiuo metu 20 metų žmogus turi teisę į 80%, 18 metų žmogus – teisę į 50% standartinės minimalios algos.

Marinus Jongman, Nyderlandų profesinių sąjungų konfederacijos atstovas, teigia, kad praėjus jau penkiems dešimtmečiams po šios sistemos įvedimo, sunku atrasti paaiškinimą, kodėl ji vis dar egzistuoja. „Įmonės naudojasi jaunais žmonėmis, kad sumažintų darbo užmokesčio išlaidas. Tai tapo jų verslo modeliu“, – teigia jis.

Profsąjungos atstovas priduria, kad vadovai jaunų darbuotojų įprastai net neperspėja, jog jų sutartis nebus pratęsta, nes jie tapo per brangūs: „Visi pasakoja tą patį pasakojimą: 19 metų asmuo išeina, o 15 ar 16 metų asmuo jį pakeičia”.

Nyderlandų tyrimų instituto duomenimis, net 45 proc. 18-25 metų žmonių negali pragyventi iš savo pajamų. Profesinių sąjungų pastangų dėka sistema buvo reformuota – minimalios jaunimo algos taikymo amžius buvo sumažintas nuo 23 iki 21 metų. Vis dėlto M. Jongman pastebi didelį dabartinės centro – dešinės vyriausybės pasipriešinimą dėl pasiūlymo sumažinti šį amžių iki 18 metų, ko siekia profesinės sąjungos. Nyderlandų profesinių sąjungų konfederacija taip pat ėmėsi iniciatyvos panaikinti minimalią jaunimo algą kolektyvinių sutarčių pagalba. Ši iniciatyva buvo ganėtinai sėkminga, kadangi net 80-88% Nyderlandų darbuotojų apsaugoti kolektyvinių sutarčių.

Visgi kai kuriems darbdaviams nereikėjo, kad profesinės sąjungos ragintų juos panaikinti šią sistemą. Jau nuo 2016 m. Amsterdamo miesto taryba priėmė kelių kairiųjų partijų pasiūlymą visiems, vyresniems nei 18 metų darbuotojams, mokėti tokią pačią algą, kaip ir vyresniems jų kolegoms. Paklausus kaip šis sprendimas paveikė Amsterdamo biudžetą, miesto savivaldos atstovė Anouk Panman pažymėjo, kad išlaidos didėjo ir jie buvo priversti rasti būdą subalansuoti biudžetą, tačiau priduria, jog „miesto taryba sąmoningai pasirinko tai padaryti, nes ji prioritetizuoja deramą atlyginimą jauniems darbuotojams ir jaunų talentų pritraukimą“.

Galiausiai, nepriklausomai nuo to, ar tokia sistema turi politinę paramą, ar ne, ji prieštarauja vienai iš pagrindinių tarptautinės teisės normų darbo srityje: lygūs atlyginimai už vienodą darbą. Kaip teigia Krystyna Bakhtina, „geresnį atlyginimą turėtumėte gauti, jei turite daugiau įgūdžių ar žinių, bet ne vien dėl to, kad esate vyresnis“.

 

Parengta pagal “Equal Times” informaciją

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!