Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

  • Vieninga rinka. Praėjusią savaitę paskelbti Europos Komisijos siūlymai dėl ES vieningos rinkos planų yra kritikuojami profesinių sąjungų. Stiprėja rizikos, kad ES prasidės lenktynės į dugną. Anot Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC), dėl tariamo ES konkurencingumo stiprinimo norima atsisakyti didelės dalies europinio reglamentavimo, kas gali sumenkinti darbo standartus, prastinti europiečių gyvenimo sąlygas, į antrą planą nustumti socialinę atsakomybę. Daugiau – čia (angl.), ankstesnis kontekstas – čia (angl.).

 

  • Priverstinė emigracija. Baltarusijoje tęsiantis absurdiškiems pilietinės visuomenės ir profesinių sąjungų lyderių teismams dalis aktyvistų saugumo ieško ir dirba emigracijoje. Bent 1,5 tūkst. Baltarusijos žmonių laikomi įkalinti dėl politinių priežasčių. Dalis Baltarusijos profsąjungiečių, paprašę prieglobsčio Vokietijoje, įkūrė asociaciją „Solidarumas“ ir toliau stengiasi dirbti dėl politinių kalinių paleidimo bei Baltarusijos darbuotojų. Plačiau apie tai – čia (angl.).

 

  • Portugalija. Portugalijoje – dideli protestai. Pagrindinė profesinių sąjungų konfederacija CGTP surengė keliatūkstantinį protestą dėl didėjančio skurdo, o dieną prieš tai vyko nacionalinis valstybės tarnautojų streikas, reikalaujantis aukštesnių algų (nuotr.). Daugiau – čia (angl.).       

 

  • Gruzija. Vadovybė sutiko su penkias savaites streikuojančių Gruzijos mineralinių vandenų įmonės „Sairme“ darbuotojų pagrindiniais reikalavimais. Pranešama, kad po kolektyvinių derybų darbuotojų atlyginimai pakilo 22,5 proc., darbas naktimis – 34 proc., o viršvalandžiai ir darbas per atostogas – 25 proc. Daugiau – čia (angl.).

 

  • Žaidimų industrija. Ilgą laiką informacinių technologijų sektorius ir jo darbuotojai laikė save atskiru pasauliu, kur galioja kitokios taisyklės. Profesinės sąjungos atrodė nereikalingos, nes IT darbuotojai neretai turi geresnes sąlygas bei atlyginimus nei kituose sektoriuose. Vis tik prieš keletą metų Prancūzijoje kilo skandalas, kur į viešumą išlindo ne viena problema. Štai tada ir pasirodė, kad darbuotojai neturi kuo kliautis. Tai paskatino profesinių sąjungų steigimąsi Prancūzijose IT sektoriuje ir po truputį jos stiprėja. Pavyzdžiui, šiemet dėl prasto elgesio su darbuotojais įtakingoje bendrovėje „Ubisoft“ pirmąkart per 37 jos gyvavimo metus, streikas. Išsamus tekstas – čia (angl.).

 

  • Pasiskirstymas. Europoje moterys ir vyrai vis dar dirba stipriai susiskirstę pagal dominuojamas darbo sritis (sektorius). Tai ne tik prisideda prie įšąlusio moterų ir vyrų atlyginimų skirtumo, bet ištikus krizėms neproporcingai neigiamai paveikia vieną ar kitą lytį. Pavyzdžiui, per COVID-19 pandemiją darbo neteko kur kas daugiau moterų, nes jų daugiau dirbo labiausiai nukentėjusiose srityse (svetingumo sektorius), arba jos kaip tik daugiau susidūrė su rizikomis dėl dominavimo sveikatos, švietimo, valymo paslaugų, aptarnavimo sektoriuose. Tuo metu vyrai neproporcingai smarkiai nukentėjo per 2007-2009 krizę, kada ypač stipriai nukentėjo statybų bei gamybos sektoriai. Visą EUROFOUND atstovės M. McCaughey straipsnį galite rasti čia (angl.).

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!