Psdf biudžeto rezervo pinigai jau pasiekė gydymo įstaigas

Taip duotas startas TLK su šalies sveikatos priežiūros įstaigomis pasirašyti papildomus finansinius susitarimus, t.y. priedus, prie sutarčių, pagal kuriuos su gydymo įstaigomis bus atsiskaitoma už pacientams suteiktas paslaugas antrąjį šių metų pusmetį, tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir pirmąjį šių metų pusmetį.


 


VLK primena, kad Ministrų kabinetas liepos mėnesio pradžioje priėmė nutarimą, kuriuo leido naudoti prašomus 145,3 mln. litų iš PSDF biudžeto rezervo, siekiant užtikrinti iki šiol pasiektą sveikatos priežiūros paslaugų lygį šalyje. 


Neabejotinai pacientų ir medikų bendruomenėms, gydymo įstaigoms yra labai gera žinia, kad Ministrų kabinetas, vadovaujant Premjerui Algirdui Butkevičiui, priėmė šį nutarimą. Šios lėšos leis antrąjį šių metų pusmetį išlaikyti iki šiol pasiektą sveikatos priežiūros paslaugų lygį, nemažinant finansavimo, šiuo metu galiojančios bazinių kainų balo vertės (beveik visoms paslaugoms 0,89 lito), sveikatos priežiūros paslaugų kiekio. Nemažės nei paslaugų prieinamumas, nei kokybė.   


Daugiausia PSDF biudžeto rezervo lėšų – 132,8 mln. litų – skirta asmens sveikatos priežiūros paslaugoms, 8,3 mln. litų skirta medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui, o paslaugoms, teikiamoms pagal sveikatos programas – 4,2 mln. litų.


 


Atkreipdama dėmesį į pastaruoju metu viešoje erdvėje bandomas kelti abejones dėl sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo, VLK tvirtina, kad gydymo įstaigoms nėra jokio pagrindo nerimauti.


 


VLK lėšas iš PSDF teritorinėms ligonių kasoms perveda kas savaitę, kad jos kuo greičiau galėtų atsiskaityti su gydymo įstaigomis. Tai jos sėkmingai ir daro. Suprantame sudėtingą finansinę padėtį gydymo įstaigose, todėl siekiame užtikrinti, kad jos nuolat turėtų pinigų, kuriuos galėtų naudoti apyvartinėms lėšoms. Tad dar kartą norime nuraminti: už suteiktas gydymo  paslaugas pacientams joms bus atsiskaitoma, kaip ir iki šiol, pagal įstaigų pateiktas sąskaitas ir jose nurodytus duomenis. Be to, liepos mėnesiui TLK paskirstytos PSDF biudžeto rezervo lėšos kartu su kitomis šio biudžeto lėšomis jau pasiekė gydymo įstaigas.


 


Taigi VLK ir TLK daro viską, kad gydymo įstaigas joms skirtos lėšos pasiektų kuo greičiau. Todėl vos tik gavusios sąskaitas už pacientams suteiktas gydymo paslaugas iš gydymo įstaigų, TLK gerokai anksčiau nei yra numatyta teisės aktuose su jomis atsiskaito, pervesdamos lėšas. Teisės aktuose yra numatytas 30 dienų atsiskaitymo terminas, tačiau su gydymo įstaigomis yra atsiskaitoma gerokai anksčiau – vidutiniškai per keliolika dienų.


 


Be to, planuojama, kad už birželio mėnesį suteiktas paslaugas pagal gydymo įstaigų pateiktas sąskaitas bus atsiskaityta dar liepos mėnesį.


 


Kontaktai:


 Lina Bušinskaitė


Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos


Ryšių su visuomene skyriaus vedėja


Tel. (8 5) 236 4105, mob. tel. 8 687 41445,


El. paštas lina.businskaite@vlk.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!