Šiaulių miesto socialinių paslaugų darbuotojai nutarė susikaupusių problemų sprendimą deleguoti valstybės tarnautojų profesinei sąjungai

Susitikime dalyvavo LPSK gen. sekretorė Janina Matuizienė, teisininkė Jolanta Cinaitienė, Valstybės tarnautojų profsąjungos pirmininkė Irena Petraitienė, pavaduotoja Rima Kiselienė, LPSK programos vyr. koordinatorė Stasė Balčiūnienė ir socialinio dialogo koordinatorė Rasa Jasmontienė.


Susitikimo dalyviai kalbėjo, kad socialinių paslaugų sektoriuje pastaraisiais metais susikaupė labai daug problemų, kurias dar labiau pagilino ekonominė krizė. Mažas darbo užmokestis ir labai padidėję darbo krūviai paskatino Šiaulių miesto socialinių paslaugų sektoriaus darbuotojus burtis į vieningą profesinę sąjungą. Socialiniai darbuotojai, padedant LPSK socialinio dialogo koordinatorei Rasai Jasmontienei,  prieš pusantrų metų  įsteigė Šiaulių miesto socialinių darbuotojų profesinę sąjungą, išsirinko pirmininke Vidą Šalnienę,  inicijavo socialinį dialogą su miesto savivaldybės administracija.


Per metus paaiškėjo, kad daugelį klausimų reikia kelti ne tik miesto savivaldybės administracijai,  bet pirmiausia LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. 


Atlyginimo ir darbo krūvio neatitikimas – ne vienintelė šios sferos darbuotojų problema :  nėra bendros socialinių darbuotojų kvalifikacijos kėlimo, kategorijų suteikimo sistemos, pavyzdinių socialinių darbuotojų pareigybių aprašymų. Visoj respublikoj nėra vieningų socialinio darbuotojo darbo normatyvų, skirtingose savivaldybėse taikomas skirtingas darbo apmokėjimo koeficientas. Darbuotojai, dirbantys su įvairiais klientais (pvz.,vienišais, turinčiais proto negalią ir pan.), nesijaučia saugūs, nenumatomos ir nesudaromos normalios darbo sąlygos itin įvairiose socialinio darbo srityse. Nėra vieningų kriterijų net socialinių paslaugų įstaigų vadovo pareigybei, todėl pasitaiko, kad vadovo posto reikalavimai taikomi ne pareigybei, o konkrečiam žmogui.


Susikaupusių problemų sprendimui būtina ne tik bendradarbiauti su kitų šakų profesinėmis sąjungomis, bet ir steigti savo šakos atstovavimo struktūrą visoje respublikoje. Todėl susitikimo dalyviai priėmė sprendimą jungtis į Lietuvos valstybės tarnautojų profesinę sąjungą ir įsteigti socialinių paslaugų darbuotojų profesinę šaką. Darbuotojai tikisi, kad tik tokiu būdu jų problemų sprendimas pajudės ne tik savivaldos lygmenyje, bet ir respublikos mastu.


Susitikime LPSK generalinė sekretorė Janina Matuizienė, valstybės tarnautojų profsąjungos pirmininkė Irena Petraitienė, LPSK teisininkė Jolanta Cinaitienė ir Šiaulių profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Rasa Jasmontienė dalyvavo diskusijose, atsakė į dalyvių pateiktus klausimus,  drauge su Šiaulių Socialinių darbuotojų profsąjungos aktyvu aptarė ir numatė artimiausius darbus bei renginius, būtinus socialinio sektoriaus darbuotojų darbo sąlygų gerinimui.


 


 


                                                        


 


 


 


Stasė Balčiūnienė


LPSK socialinio dialogo programos vyr. koordinatorė


Rasa Jasmontienė


Šiaulių profesinių sąjungų centro pirmininkė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!