Pavėluotos diskusijos dėl nacionalinės energetikos strategijos

Apie nacionalinės energetikos strategijos rengimą, kokią įtaką Lietuvos ūkiui ir ekonomikai gali turėti vykdoma energetikos sektoriaus pertvarka, kalbėjo LPK Prezidentas dr. Bronislovas Lubys, Lietuvos energetikos instituto Energetikos kompleksinių tyrimų laboratorijos vedėjas habl. dr. Vaclovas Miškinis, Lietuvos energetikos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Alvydas Galinis, Lietuvos banko Ekonomikos departamento vadovas dr. Raimondas Kuodis.
Daugiau informacijos apie posėdį rasite:

http://www.alfa.lt/straipsnis/10427623/?Strategines.energetiku.intrigos=2010-12-02_10-04


http://www3.lrs.lt/pls/inter/w5_show?p_r=6175&p_k=1&p_d=105156

Posėdyje dalyvavo federacijos pirmininkas Juozas Neverauskas ir pavaduotoja Dalia Vilimaitė.


Trumpas įspūdis toks: energetikos strategiją paruošė nežinia kas – panašu kad Energetikos ministerijos darbuotojai, nesikonsultuojant nei su energetikos specialistais, nei su ekonomistais, nei, juo labiau, su visuomene. Pasak viceministro A. Darulio, norintys ką nors sužinoti apie energetikos strategiją ir pareikšti pastabas galėjo pasiieškoti internete ir parašyti elektroniniu paštu ministerijai.
 

Po Seimo Ekonomikos komiteto posėdžio Seimo Socialdemokratų partijos frakcija suorganizavo konferenciją „Dėl esminio Lietuvos energetinio ūkio pertvarkymo“

Joje buvo planuojama diskutuoti šiais klausimais:

– Kokią įtaką Lietuvos ūkiui ir vartotojams gali turėti vykdoma elektros energetikos ūkio reorganizacija;

-Ar ypatingai svarbūs elektros ūkio pertvarkymai, vykdomi be Seimo pritarimo ir viešo aptarimo, negali pakenkti Lietuvos interesams;

-Kaip gali paveikti elektros energetikos ūkio efektyvumą ir saugumą vykdomos pertvarkos Lietuvos elektrinėje ir kitose elektros energetikos įmonėse;

– Ar dukterinių uždarųjų akcinių bendrovių kūrimas elektros energetikos sektoriuje nekelia įtarimų dėl galimos korupcijos;

– Kaip reikėtų ir, ar reikėtų keisti šiuo metu esantį elektros energetikos ūkio reguliavimą;

Diskusijos prasidėjo šilumos sektoriaus LŠTA prezidento V.Stasiūno kalba apie tai, kad šilumos tiekėjų sektoriuje nėra rimtų problemų. Oponentai į tai pasakė, kad šilumos tiekėjai ne taip gerai suplanavo savo veiksmus ir ypač tie, kas pasisuko į tradicinius šilumos šaltinius – dujas, mazutą, – turi aukščiausias kainas.

Vėl diskusijos pakrypo į energetikos strategiją – ateitis su atomu ar be jo, atsinaujinantys energijos šaltiniai ir t.t.

Profesinių sąjungų atstovams (gretas papildė Lietuvos elektrinės profesinės sąjungos pirmininkas Valentinas Bitinas) prakalbus apie dabartinę situaciją, masinį darbuotojų spaudimą išeiti iš darbo šalių susitarimu, energetikos valdžiai atstovaujantis VST generalinis direktorius R.Vaitkus teigė, jog efektyvinti sektorių, tvarkyti darbu neapkrautus padalinius būtina, o darbuotojams nėra skirtumo išeiti ar šalių susitarimu, ar darbdavio valia. Profsąjungininkams paprieštaravus, kad skirtumas yra – paliekama darbo vieta, kai darbuotojas išeina šalių susitarimu, R.Vaitkus teigė, jog tai tik keli etatai visoje sistemoje, kur išėjusių vietoje priimti kiti darbuotojai.

Mūsų nuomone, ta konferencija buvo gana paviršutiniška, neišaiškino esamos situacijos esmės, ir naudos vargu ar duos.

Siūlome energetikos darbuotojams sekti pokyčius, vesti darbo vietų realaus naikinimo arba darbuotojų pakeitimo faktą, perduoti juos profesinių sąjungų atstovams ir taip galėtume turėti kaip argumentą pateikiant faktus ir siūlymus pertvarkos organizatoriams. Ypač atkreiptinas dėmesys į darbų organizavimą, darbų krūvius ir saugumą. Primename, jog laukiame energetikos ministro A.Sekmoko atsakymo į reikalavimus, pateiktus po lapkričio 25 d. piketo.


 


 


Lietuvos energetikos darbuotojų


profesinių sąjungų federacijos informacija


www.energetikuprofsajungos.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!