Kūčioms abejingų nėra

Opozicija visokiais būdais siekia įtikti rinkėjams, dalis liberaliosios pozicijos irgi nuolankiai priima opozicijos primestas pozas. Penketas Seimo narių socialdemokratų pasiūlė papildyti Darbo kodeksą ir Kūčias paskelbti laisvadieniu. Gal todėl, kad rinkimai į savivaldybes – ant nosies, ir taip tikimasi daugiau katalikų balsų? O gal socialdemokratų vyrai nuoširdžiai stengiasi palengvinti Lietuvos moterų buitį? Po pateikimo Seime projektui pritarė dauguma parlamentarų. Išties daugumai šalies žmonių gruodžio 24–ąją susikaupti kokybiškam darbui vis tiek nepavyksta. Įteisinus Kūčias kaip laisvadienį moterys lengviau atsikvėptų, užmirštų savo darbus ir valstybės rūpesčius, o ramiai ir tykiai nuo ryto keptų kūčiukus, trintų aguonpienį ir ruoštųsi didžiajam žiemos laiko Gimtadieniui. Juolab kad nuo senų laikų lietuviai Kūčių dieną ne tik nedirbdavo jokių sunkių darbų, bet ir nevalgydavo, laikydavosi sauso pasninko iki pat vakaro. Kūčių dieną darydavo tik tai, kas buvo reikalingi šventėms. Dieną išsiprausdavo, pirty išsivanodavo, taip simboliškai apsivalydami nuo visokio blogio ir negerumų, apeidavo savo skolininkus, kad skolų atsikratytų, o jei susipykę su kuo, ar įskaudinę, užgavę ką, patys kam negero padarę būdavo, stengdavosi iki vakarienės susitaikyti, nes kitaip skolos ar piktumai persekios, su aplinkiniais nesutarsi. Moterys vakarienę ruošdavo. Prie tradicinio dvylikos patiekalų Kūčių stalo visa šeima turi sėstis tuomet, kai įsižiebia Vakarinė žvaigždė. Taigi vos oficialioms darbo valandoms pasibaigus…


Lietuvoje dvylika dienų per metus paskelbta laisvadieniais: sausio 1–oji – Naujieji metai, Vasario 16–oji – Lietuvos valstybės atkūrimo diena, Kovo 11–oji – Nepriklausomybės atkūrimo diena, pirmadienis po vakarietiškos tradicijos Velykų, gegužės 1–oji – Tarptautinė darbo diena, birželio 24–oji – Rasos ir Joninės, liepos 6–oji – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena, rugpjūčio 15–oji – Žolinė, lapkričio 1–oji – Visų Šventųjų diena bei dvi Kalėdų dienos – gruodžio 25–oji ir 26–oji.


 


Kūčių diena būtų tryliktasis. Velnio tuzinas…


 


Vyriausybė mielai sutinka Kūčias paskelbti nedarbo diena, tik siūlo pritarti liberalo Žilvino Žilgalio pataisai – atsisakyti laisvadienio gegužės 1–ąją – Tarptautinę darbo dieną. Tam pritaria ir Ministras Pirmininkas. „Turbūt apsisprendimas labiau psichologinis negu dalykinis. Mes manome, kad iš tiesų tos šventės, kurios Lietuvoje yra gimusios nepriklausomybės metais, turėtų būti labiau saugomos negu tos šventės, kurias tam tikra prasme esame paveldėję iš ankstesnių laikų“, – sakė Andrius Kubilius. Vienas iš projekto iniciatorių Edvardas Žakaris paragino Seimą nedelsti ir skubos tvarka dar šiemet patvirtinti Kūčias nedarbo diena, juolab kad šiųmetinės išpuola penktadienį. „2011 metais gruodžio 24 diena bus šeštadienis, 2012 metais – sekmadienis, šitas projektas neturėtų prasmės“, – tvirtino socialdemokratas. Populizmas prieš rinkimus? Gruodžio 24 –oji prieš gegužės 1–ąją? Ar socdemai prieš… socdemus?


Gegužės pirmoji – kontroversiška diena. Etnologė Birutė Imbrasienė sako, kad gegužės 1–oji apskritai neturi nieko bendra su mūsų tradicinėmis šventėmis.


Vyresnieji dar primena privalomus gegužės 1–osios paradus sovietmečiu. Gegužės 1–oji kaip Tarptautinė darbo diena buvo pradėta minėti po to, kai, XIX amžiaus pabaigoje Čikagoje vieną pavasarį užtrukus darbininkų streikams ir demonstracijoms, į demonstrantus buvo pradėta šaudyti ir žuvo keletas aktyvistų, buvo sužeistų. 1990 m. atkūrus Lietuvos nepriklausomybę ši diena buvo išbraukta iš šventinių dienų sąrašo. 1992–1996 m. šalį valdant kairiesiems, vėl buvo paskelbta švente, bet 1997 m., sugrįžus į valdžią dešiniesiems, išbraukta. Dar kartą gegužės 1–oji į šventinių dienų sąrašą buvo sugrąžinta 2002 m., kai Lietuvoje vėl ėmė valdyti kairiosios partijos.


Dėl Kūčių kaip nedarbo dienos ginčų nekyla. Darbdavių konfederacija sutinka, kad gruodžio 24–oji būtų laisvadienis, tačiau siūlo dirbti gegužės 1–ąją. Skaičiuojama, kad kiekvieną laisvadienį valstybė praranda po šimtą tūkstančių litų, todėl darbdaviai mano, kad ir taip laisvadienių per daug. Tačiau dėl planų paskelbti gegužės 1–ąją darbo diena piktinasi profsąjungos. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius netgi ėmėsi grasinti: „Aš suprantu, jeigu yra galimybių, tai švęskime ir Kūčias, bet jeigu jūs panaikinsite ir kas siūlys panaikinti Gegužės 1–ąją, susilauks labai didžiulių nemalonumų, protestų.“ Profsąjungų lyderis Artūras Černiauskas mano, kad kompensuoti laisvadienio apskritai nereikia. Pasak jo, Lietuvoje darbo savaitė esą yra viena ilgiausių Europoje – siekia 40 valandų, o Prancūzijoje – 38. Be to, čia žmonės dirba viršvalandžių daugiau nei kur kitur. Didžioji dalis internautų balsuoja už tai, kad Kūčios būtų laisvadienis, o gegužės 1–ąją būtų dirbama. Štai keletas būdingesnių komentarų: „Didelė dalis žmonių visai abejingi gegužės pirmajai. O Kūčioms abejingų nėra.“ „Būtina padaryti išeiginėmis Kūčias ir Vėlines. Per Kūčias susirenka šeimos, per Visus Šventuosius ir Vėlines susitinka giminės. O gegužės 1 d. švenčia tik tinginiai ir komunistai. Darbo liaudis tą dieną praleidžia dirbdami pavasario darbus daržuose, soduose, kaime.“ „Ne kišeninėms profsąjungoms spręsti, daryti išvadas – paklauskite kiekvieno padoraus lietuvio ir jis vienareikšmiškai pasisakys už laisvadienį Kūčių dieną. Šiandien per nacionalinį radiją socdemas Sysas bandė aiškinti, kaip atsisakius gegužės 1–osios „šventės“ bus beatodairiškai nuskriausti darbininkai. Kodėl Sysas neprisiminė darbininkų, kai buvo valdžioje 2003–2008 m., būtent šiuo laikotarpiu socialinė atskirtis stipriai didėjo, nepaisant, kad buvo ekonominis pakilimas. Sysas dar bandė sukti kalbą, kad neverta panaikinti gegužės 1–osios, kadangi gegužės mėn. dienos daugiau. Sysas Kūčias vertina pagal dienos ilgumą – gruodžio 24–oji yra pati trumpiausia diena, tai reiškia, kad Kūčios negali prilygti gegužės 1–ajai.“


Seimo Pirmininkė Irena Degutienė laisvadienį per Kūčias siūlo keisti į liberalų „išlaisvintas Jonines“. Etnologė Birutė Imbrasienė sako, kad tradicinė yra tik Joninių naktis, kuri tikrai nesutampa su oficialiomis darbo valandomis. Per Jonines žmonės darbų nepamesdavo. Ir ruoštis Joninių šventimui nereikia, nebent Jonu ar Janina tėvai pavadino…


Taigi aistros Seime gali įsiliepsnoti ne dėl to, kad Kūčios būtų nedarbo diena pripažintos, bet tik dėl to, kokios šventės laisvadienis naikintinas.


 


 


Neringa Lašienė


ATGIMIMAS

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!