Įvyko baigiamoji daphne konferencija

Renginyje diskutuota tema: „Smurtas nukreiptas į moterį šeimoje, jo įtaka dirbant“.


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai šioje konferencijoje atstovavo LPSK generalinė sekretorė Janina Matuizienė ir LPSK moterų centro pirmininkės pavaduotoja Nijolė Latauskienė. Renginiui lapkričio 25-oji pasirinkta neatsitiktinai, tai tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena.


Konferenciją surengė Danijos 3F moterų centras, jis ir buvo pagrindinis projekto pareiškėjas. Dalyvavo 150 atstovų iš įvairių organizacijų. Susidomėjimas buvo didžiulis, todėl ne visi norintieji pateko į konferenciją.


Diskusijų metu ne kartą nuskambėjo nuomonė, kad ši problema egzistuoja šalyse, neatsižvelgiant į moters amžių, profesiją ar išsilavinimą. Laikas parodė, kad nuomonė, jog smurtaujama tik sunkiai gyvenančiose šeimose – klaidinga. Problema dažniausiai nematoma išoriškai. Tik nedaugelis išdrįsta ją paviešinti. Pasaulinė krizė šią problemą dar labiau paaštrino.


Labai svarbu, kad šiuo projektu atkreiptas šalių vyriausybių bei darbdavių dėmesys į šią problemą, tačiau šalys reaguoja įvairiai: Danijoje parengta nacionalinė kovos su smurtu šeimoje strategija, skirta nemenka suma pinigų.


Lietuva žengia pirmuosius žingsnius. Labai svarbu, kad ir pas mus smurtas šeimoje priskiriamas prie problemų. Vilniuje birželį vykusioje konferencijoje konstatuota, kad retesniais atvejais, tačiau pasitaiko, kad smurto aukomis tampa ir vyrai.


Konferencijos programa parengta labai išradingai. Pristatyti projekto rezultatai, išklausyta projekto partnerių – Lietuvos ir Ispanijos moterų centrų atstovių patirtis projekte.


LPSK moterų centro veiklą projekto metu pristatė Nijolė Latauskienė.


Programą paįvairino klajojančio teatro spektaklis, jo metu labai išradingai ir nuotaikingai perteikta ši labai nepatraukli tema.


Popietinėje sesijoje vyko darbdavių, profesinių sąjungų bei valstybės atstovų diskusijos. Nuotaikingai nuteikė džiazo grupės pasirodymas. Pristatyta knyga „Seven“, jos autorė dirbo su moterimis migrantėmis, ypatingai skaudžiai išgyvenančiomis smurtą šeimose. Pavadinimas „Septyneri“ atsirado ne atsitiktinai. Kuriant šią knygą, iš kitos šalies atvykusi moteris Danijos piliete tapdavo tik išgyvenusi šalyje septynerius metus. Šiuo metu įstatymai pakeisti.


Vienu iš projekto rezultatų, ekspertė Chris Poole pristatė knygelę „Jei jūsų kolega patiria smurtą namuose“, joje patariama, kaip identifikuoti tokį bendradarbį ar bendradarbę, kaip tokiu atveju elgtis, kiti panašūs dalykai.


Konferenciją uždarė 3F profesinės sąjungos vicepirmininkė Jane Korczak, kuri išreiškė viltį, kad bendradarbiavimas tarp projekte dalyvavusių šalių bus tęsiamas ir ateityje.


 


 



 


 


 


 


 


 


 


 


Janina Matuizienė


LPSK generalinė sekretorė


Nijolė Latauskienė


LPSK moterų centro pirmininkės pavaduotoja

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!