Tvf ragina lietuvoje įvesti nt ir automobilių mokesčius

Tokius siūlymus TVF atstovai teikia ne pirmus metus.


Tarp kitų pasiūlymų minimas pensijų, indėlių palūkanų ir kitų iš kapitalo gaunamų pajamų apmokestinimas.


„Dauguma šalių, taip pat ir mano, turi nemažai turto mokesčių, aš moku mokesčius už savo namą ir, manau, kad tai yra visiškai normalu. Taigi, aš manau, kad šis pasiūlymas turėtų būti rimtai svarstomas“, – pirmadienį po susitikimo su finansų ministre Ingrida Šimonyte apie NT mokestį sakė TVF Europos departamento direktoriaus pavaduotojas Jamesas Morsinkas.


Jis atkreipė dėmesį, kad esant dabartiniam 8 proc. BVP valdžios sektoriaus deficitui vien dėl ekonomikos augimo valstybės skola nesistabilizuos ir reikia imtis papildomų priemonių mažinant


„Deficito mažinimo priemonės galėtų būti arba mokesčių didinimas, arba išlaidų mažinimas. Dauguma iki tol Lietuvos įgyvendintų priemonių buvo susijusios su išlaidų karpymu, žvelgiant į ateitį, mes manome, kad uždavinys turėtų būti mokesčių didinimas“, – kalbėjo TVF atstovas.


Komentuodama TVF pasiūlymą plėsti turto apmokestinimą Lietuvoje, finansų ministrė Ingrida Šimonytė priminė, kad ji pati ne sykį pasisakė už tokius mokesčius, tačiau politikai dėl jų nesutaria.



Tiek NT, tiek automobilių mokesčiai buvo siūlyti ne kartą, tačiau valdančiosios koalicijos dėl jų įvedimo nesutardavo.


„Mokesčius nustato Seimas, tačiau aš, kaip finansų ministrė ir Lietuvos pilietė Ingrida Šimonytė, visą laiką sakiau ir sakysiu, kad NT ir transporto priemonių mokesčiai yra geri mokesčiai, todėl kad jie leidžia surinkti pajamas ir nekenkia ekonomikai, nes nebrangina darbo jėgos, neveikia kapitalo judėjimo“, – žurnalistams sakė ji.


Tačiau ministrė pripažino, kad nenorint mokėti daugiau mokesčių yra ir kita alternatyva – mažinti išlaidas.


„Tokiu atveju žmonės turėtų suprasti, kad paslaugos, kurias jie galės gauti iš valstybės, bus pakankamai riboto masto ir likusią dalį teks pirkti už savo pinigus. Dažnai kalbant apie mokesčius ir viešąjį sektorių linkstama nutylėti, kad visos viešosios paslaugos, kurios žmonėms gali būti reikalingos, nėra teikiamos nemokamai, jos teikiamos rinkoje už atlyginimą. Tai yra visuomenės pasirinkimo dalykas“, – sakė I. Šimonytė.


Ji pripažįsta, kad šiuo metu siūlyti naujus mokesčius, kol nėra išspręsta „šešėlinės“ ekonomikos problema, yra sudėtinga. Tačiau jei to nepavyks padaryti, teks svarstyti ir kitas priemones, tarp kurių yra ir mokesčių didinimas.


„Priimdama TVF susirūpinimą ar pastabas, kurios buvo pasakytos, vis dėlto manau, kad Vyriausybė turi politinę pareigą išnaudoti visas pastangas padidinti pajamas ne mokesčių didinimo būdu ir tik tokiu atveju, jei to nepavyktų padaryti, svarstyti kitas priemones“, – kalbėjo finansų ministrė.


TVF atstovai atkreipė dėmesį, kad per paskutinius metus Lietuvos Vyriausybė padarė nemažai, tačiau pabrėžė, kad „Sodros“ sistemai būtinos reformos.


TVF prognozuoja, kad Lietuvos ekonomika kitąmet ir 2012 m. augs po maždaug 3 proc. Finansų ministerijos prognozė yra panaši – apie 2,8 proc.


 


 


Rasa Lukaitytė


www.DELFI.lt


 


Primename, kad 2010m. spalio 18d. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) būstinėje vyko konsultacinis susitikimas su Tarptautinio valiutos fondo (TVF) mokesčių skyriaus atstovais.


http://www.lpsk.lt/?lang=lt&mID=3&id=2867


 


 


LPSK


informacija


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!