Xxi amžiaus paradoksai

Lietuvos Caritas vykdo projektą „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms“, tačiau renginio metu į prekybos žmonėmis ir prievartinio darbo problemą pažiūrėta plačiau.


Šio projekto koordinatorė, Jolita Juškevičienė pristatė organizaciją Lietuvos Caritas, vykdomas veiklas, pateikė pranešimą – „Prekyba žmonėmis priverstinio darbo tikslais“. Pristatė Palermo protokolą apibūdinantį esminius prekybos žmonėmis aspektus.


 


Lietuvos kriminalinio biuro, Kovos su prekyba žmonėmis skyriaus (LKPB) viršininkė Reda Sirgėdienė papasakojo konkrečių atvejų apie situaciją Lietuvoje, vykdytus ir vykdomus ikiteisminius tyrimus.


Problema ta, kad pigios, lanksčios darbo jėgos paklausa  – prievartinio darbo variklis, o konkrečių atvejų identifikavimas – sudėtingas, nes dažnai pats žmogus nesuvokia, kad naudojantis juo vykdomas nusikaltimas.


 


Tarptautinės migracijos organizacijos projektų koordinatorius  Mantas Jeršovas pateikė migracijos situaciją Lietuvoje, pristatė savo veiklas.


Paragino aktyvinti nevyriausybinių organizacijų veiklą šalies viduje, kad laikui bėgant šis darbas vyktų sistemingiau ir rastųsi vis daugiau apčiuopiamų rezultatų.


 


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos veiklas kovos su prekyba žmonėmis srityje pristatė teisininkė Jolanta Cinaitienė.


Ji patvirtino, kad tai labai problematiška sritis, pateikė pavyzdžių iš savo praktikos. Apgailestavo, kad dažnai tokie atvejai užglaistomi arba žmonės kreipiasi per vėlai. Priminė, kad LPSK svetainėje yra skyrelis skirtas migrantams (http://www.lpsk.lt/?lang=lt&mID=39), ten sudėta kai kurių užsienio šalių profesinių sąjungų informacija, bei nuorodos į kompetentingų organizacijų svetaines, kuriomis pasinaudojęs, žmogus galėtų lengviau integruotis ir patirti kuo mažiau problemų.


 


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos generalinė sekretorė Janina Matuizienė pasidžiaugė iniciatyva susitikti ir aptarti šios problemiškos srities sunkumus.


Paragino susirinkusius apgalvoti kuo kiekviena organizacija galėtų prisidėti ir imtis konkrečių veiksmų.


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius, priminė visiems laiką, kai Lietuvos žmonės džiaugsmingai sutiko laisvojo žmonių judėjimo faktą, stojant į ES. Laikui bėgant išryškėjo, kad laisvės turi pasekmių. Dėl informacijos stokos ES šalys nieko nedaro, kad būtų integruojami atvykstantys dirbti žmonės, todėl labai svarbu, kad ruošiama informacija būtų tikslinga ir naudinga.


IV LPSK suvažiavimo metu, emigracijos klausimas sudėtas į rezoliuciją, kuria reikalaujama, kad: Lietuvos Respublikos Vyriausybė: sudarytų  palankias bei tinkamas sąlygas gyventi ir dirbti Lietuvoje; siektų, kad ES ir jos narės, į kurias emigruoja Lietuvos piliečiai, kompensuotų Lietuvai šių emigrantų kvalifikacijai investuotas lėšas, didinant ES struktūrinių fondų skiriamas lėšas; rūpintųsi, kad Lietuvos ekonominių emigrantų bei imigrantų į Lietuvą ir jų šeimų narių garantijos prilygtų šalių, į kurias jie emigravo piliečių garantijoms; reikalautų, kad ES struktūros nedelsiant imtų svarstyti ir spręsti laisvo asmenų judėjimo Europos Sąjungoje neigiamų pasekmių likvidavimo klausimą.


 


Visi apskritojo stalo dalyviai sutarė vienu klausimu, kad reikia kuo daugiau konkrečios informacijos padėsiančios žmonėms atskirti jų tykančius pavojus. Labai svarbu suinteresuotų organizacijų bendradarbiavimas keičiantis ir skleidžiant informaciją.



 


 


 


 



 


 



 


 


 


 


 




 


 


 


 


 


 


 


Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!