Profesinę sąjungą įsteigti paprasčiau

Nenumatyto posėdžio metu Seimas priėmė Profesinių sąjungų įstatymo 6 straipsnio pakeitimo įstatymą (projektas Nr. XIP-2004 (2)), kuriuo nustato, kad steigiant profesinę sąjungą reikės turėti ne mažiau kaip 20 (vietoj dabar reikalaujamo 30) steigėjų arba įmonėje, įstaigoje, organizacijoje steigėjai turėtų sudarytų ne mažiau kaip 1/10 (vietoj dabar 1/5 dalį) visų darbuotojų, (o 1/10 visų darbuotojų būtų ne mažiau kaip trys darbuotojai).


Už tokias Profesinių sąjungų įstatymo pataisas  balsavo 82 Seimo nariai, susilaikė 9.


 


Priimtas lydimasis Civilinio kodekso 2.38 straipsnio pakeitimo įstatymas (projektas Nr. XIP-2003 (2)), atsižvelgiant į priimtą Profesinių sąjungų įstatymo pataisą. Balsavo: už – 75, prieš – 2, susilaikė 13.


Priimtais įstatymais siekiama panaikinti Lietuvos Respublikos įstatymų prieštaravimus tarptautiniams Lietuvos Respublikos įsipareigojimams bei tarpusavyje suderinti Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 2.38 straipsnio ir Lietuvos Respublikos profesinių sąjungų įstatymo 6  straipsnio nuostatas. Europos Socialinių teisių komitetas pasisakė, kad šiuo metu galiojančio Profesinių sąjungų įstatymo 6 straipsnio (Civilinio kodekso 2.38 straipsnyje šie reikalavimai dar aukštesni), reikalavimas – per griežtas ir pažeidžia asociacijų laisvę.  


 


Seimas priėmė Darbo kodekso 91 straipsnio pakeitimo įstatymą (projektas Nr. XIP-2001 (2)), kuriuo papildė bedarbio apibrėžimą. Bedarbiais bus laikomi ir individualių įmonių, kurioms Juridinių asmenų registre yra suteiktas likviduojamos įmonės statusas, savininkai. Už tokią pataisą balsavo 85 Seimo nariai, susilaikė 1.


Pagal dabar galiojančią įstatymo redakciją bedarbiais laikomi nedirbantys darbingo amžiaus darbingi asmenys, kurie nesimoko pagal dieninę ar nuolatinę mokymo formą, įstatymų nustatyta tvarka įsiregistravę teritorinėje darbo biržoje kaip darbo ieškantys asmenys ir yra pasirengę  dalyvauti aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse.


 


LR Seimas


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!