Darželių auklėtojos šaukiasi pagalbos

Patiria prievartą


“Jeigu ir toliau nesikeis požiūris į ikimokyklines ugdymo įstaigas ir valdžios strategija jų atžvilgiu, darželiams liks tik vaikų priežiūros funkcija. Dirbsime kaip pigios valdiškos auklės”, – niūrią prognozę piešė Kauno vaikų darželio “Rudnosiukas” profesinės sąjungos pirmininkė Sigita Gudeliūnienė.


Darželiuose dirbančios pedagogės prabilo, kad yra diskriminuojamos, dėl to kenčia ir vaikų ugdymo kokybė. Apie tai daugiausia kalbėta Kauno švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo surengtoje konferencijoje.


“Vaikų darželiai labiausiai pajuto pinigų stygių. Netgi, sakyčiau, finansinį badą”, – visų problemų šaltinį įvardijo S.Gudeliūnienė. Dar pernai pasigirdo kalbų, kad savivaldybės valdininkai darželių vadovams nurodė konkrečias sumas, kurias jie privalo sutaupyti. Auklėtojos buvo verčiamos savo noru eiti nemokamų atostogų, o kolegės už dyką turėjo nemokamai pavaduoti priverstinai atostogavusias auklėtojas. Darželių darbuotojams vėlavo atlyginimai, todėl Kalėdas kai kam teko švęsti už skolintus pinigus.


S.Gudeliūnienės nuomone, darželių direktorės ir darbuotojai tapo sistemos įkaitais bei savivaldybės vykdomos taupymo politikos vykdytojais.
Kenčia ugdymo kokybė


Dėl lėšų stygiaus vaikų darželiuose atsisakoma logopedų, muzikos ir kūno kultūros pedagogų, psichologų, kitų specialistų paslaugų. “Apie kokį ugdymą ar vaikų saugumą galima kalbėti, kai su vaikų grupe ar net dviem lieka viena auklėtoja”, – ironiškai šyptelėjo viename miesto darželių dirbanti auklėtoja. Tokiais atvejais gali būti pažeidžiamos ir higienos normos, kuriose pagal vaikų amžių numatoma, su kiek vaikų gali dirbti vienas pedagogas.


Rasa Jasmontienė, vadovaujanti Šiaulių švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimui, įsitikinusi, kad panašias problemas išgyvena ne tik Kauno, bet ir visi Lietuvos vaikų darželiai.
Pasak R.Jasmontienės, ikimokyklinių įstaigų pedagogams atlyginimai buvo mažinami visais lygiais – pradedant Seimu, Vyriausybe, Švietimo ir mokslo ministerija, baigiant savivaldybe.


“Savivaldybės pirmiausia kirpo per švietimo sritį. Direktorės paliktos tarp kūjo ir priekalo, nes jos turi pasirūpinti, kad darželis išgyventų. Jeigu ne – bus svarstoma tavo, kaip vadybininko, kompetencija”, – realią situaciją apibūdino pedagogė iš Šiaulių.


R.Jasmontienės nuomone, taupyti nurodę valdininkai ir politikai negalvoja apie kitų žmonių orumą. “Ir taip varganą atlyginimą gaunantys pedagogai verčiami savo noru prašytis nemokamų atostogų ir paaukoti dalį savo uždarbio kiauram savivaldybės biudžetui”, – apgailestavo R.Jasmontienė.


Ar krepšelis išgelbės?


Šiemet Kauno darželių auklėtojos taip pat vargiai apsieis be nemokamų atostogų. Pedagogai baiminasi, kad išėję nemokamų atostogų daugiau kaip 14 kalendorinių dienų per metus, praras socialines garantijas. Tomis dienomis nutrūksta socialinis draudimas, viršytos dienos neįeina į darbo stažą, o tai reiškia, kad ateityje mažės pensija, prarandama didesnė mėnesinio atlyginimo dalis.


Išėję nemokamų atostogų ir per jas susirgę asmenys jokios ligos pašalpos iš “Sodros” tikėtis negali. Ji pradedama mokėti tik nuo tos dienos, kai darbuotojas grįžta į darbą iš nemokamų atostogų. “Šiurkščiai pažeidžiamos darbuotojų teisės, jų socialinės ir ekonominės garantijos. Nemažai problemų gali kilti ir dėl gydymo. Kas galėtų paneigti, kad taip taupydama savivaldybė nežada ilgainiui atsisakyti ikimokyklinio ugdymo strategijos ir misijos – parengti vaiką mokyklai?” – svarstė S.Gudeliūnienė.


“Ne kartą girdėjome raginimų dirbti iš idėjos, kad pateisintume tėvų lūkesčius, bet ir mes esame žmonės”, – atsiduso Kauno švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Aušra Papirtienė. Ji viena pirmųjų viešai prabilo apie vaikų darželių ir juose dirbančių pedagogų problemas.


A.Papirtienės manymu, jas padėtų išspręsti ikimokyklinuko krepšelis. Švietimo ir mokslo ministerija pateikė Seimui Švietimo įstatymo projektą, kurio pataisos numato įvesti mokinio krepšelį ikimokyklinukams, taip pat lankantiesiems neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimus. Jeigu tam pritartų Seimas, darželiai pagal krepšelius galėtų būti finansuojami nuo 2012 m.


Siūlo daryti remontus


“Išlaidas mažinti reikia neišvengiamai, bet ko atsisakyti?” – retoriškai konferencijos dalyvių klausė savivaldybės Švietimo ir kultūros departamento direktorius Edmundas Balasevičius. Jis pats guodėsi jau buvęs 14 dienų nemokamose atostogose, ir prisipažino, kad jo darbo užmokestis sumažėjo 45 proc.


Savivaldybė yra paskelbusi, kad siekiant sutaupyti nemažai darželių vasarą užsidarys. Kai kurios įstaigos neveiks mėnesį, kai kurios vaikų nepriims du mėnesius. Kol kas neaišku, kaip bus su žmonėmis, darželiuose dirbančiais ne pedagoginį darbą. Jie negali atostogauti du mėnesius. Spėjama, kad šie darbuotojai privalės išeiti nemokamų atostogų.


Pasak E.Balasevičiaus, techninis darželių personalas galės tvarkyti darželio patalpas, aplinką, ką nors remontuoti. “Jiems darbo visada atsiras”, – įsitikinęs E.Balasevičius.
“O kiek pinigų skyrėte remontams?” – ironiškai replikavo viena darželio darbuotoja.


Darželiuose dirbantys žmonės spėja, kad įstaigų vadovai bus priversti pildyti darbo grafikus ne pagal realią situaciją, o taip, “kaip reikia”. Abiem pusėms vertėtų žinoti, kad už tai yra baudžiama. Apgaulinga darbo laiko apskaita gali susirūpinti Darbo inspekcija.


E.Balasevičius neslėpė, kad darželiai šiemet turės taupyti ne tik užsidarydami vasarą. Bus tvirtinamas naujas etatų sąrašas, kuriame nebeliks vietos kai kuriems darželių administracijos darbuotojams: sekretorėms, ūkvedžiams ir pan. “Auklėtojų tikrai neliesime”, – žadėjo valdininkas.


Vaidas Bacys, Švietimo ir mokslo viceministras:


Įvedus krepšelio sistemą ikimokyklinio ugdymo įstaigoms finansuoti tėvai bus saugūs žinodami, kad jų vaikas turi teisę į ugdymą. Dabar svarstoma, kiek valandų ikimokyklinio ugdymo turėtų būti finansuojama per krepšelį. Gali būti, kad bus pasirinktos keturios valandos. Tėvai galės rinktis, ar tą laiką išnaudoti vaiką vedant į darželį, ar į muzikos mokyklą, ar į kokį kitą užsėmimą. Gal tai bus keturias dienas po valandą, o gal tėvai norės tą laiką išnaudoti per vieną dieną.


Tai aktualiausia tėvams, kurie neveda vaikų į darželį. Įvedus tokį krepšelį, jie taip pat turės teisę pasinaudoti nemokamu ugdymu. O darželių darbo specifika dėl to nesikeis. Dalis lėšų bus skiriama per krepšelį, o kitą dalį, kaip ir iki šiol, finansuos pačios savivaldybės. Pinigų yra tiek, kiek yra, ir daugiau jų neatsiras. Ikimokyklinuko krepšelio dydis turėtų būti panašus kaip ir priešmokyklines grupes lankančių vaikų krepšelis. Ar įvedus krepšelį keisis mokestis už darželį, vargiai galiu atsakyti, nes mokesčio dydį nustato savivaldybės. Jis skirtinguose miestuose ir dabar labai skiriasi. Ar keisis auklėtojų atlyginimai? Švietimo ir mokslo ministras yra viešai pareiškęs, kad pagerėjus ekonominei situacijai pirmiausia algos bus didinamos ikimokyklinio ugdymo pedagogams.


Nuomonės:


Būsimojo pirmoko mama
Pagaliau prabilo, o kur buvo iki to laiko visos profsąjungos? Turiu būsimą pirmoką, lanko parengiamąją grupę, o naudos jokios: auklėtojos atostogauja pamainomis, šeimininkutė tai serga, tai atostogauja, likusi viena auklėtoja bejėgė, nes grupėje dar yra integruotų vaikų su negalia. Koks čia ugdymas? Nei skaityti, nei rašyti – ko patys tėvai moko, tą vaikas ir išmoksta, o lanko ten tik dėl to, kad gautų pažymą į mokyklą. Bet nepamiršta paprašyti 2 proc. rinkliavos iš tėvelių. Už ką ir kam?


Kaunas
Profsąjungos skatina kovoti už savo teises, bet pakovosi su valdžia – žiūrėk, ir be darbo gali likti. Labiausiai piktina pinigų paskirstymai, pvz., tardymo izoliatoriui vienam kaliniui skiriama 15 tūkst. litų, o meniniam ugdymui – 2 tūkst. litų. Tai apie ką dar ir kalbėti?


auklėtoja
Mūsų darželyje nereikėjo eiti nemokamų atostogų, nes pinigų nešvaistėme, taupėme ir į sąmatą tilpome. Žinoma, avansų negavome, bet suprantame, kad mums geriau negu kai kuriems tėvams, nes turime darbą.


toks
Toks jausmas, kad jie vaikų neturi ir nesuvokia, koks tai darbas. Reikia tėvams protestuoti. Auklėtojos ir jų padėjėjos pažeidžiamos, bijo prarasti darbus.


Šaltinis:


http://kauno.diena.lt/naujienos/miestas/vaiku-aukletojos-saukiasi-pagalbos-papildyta-270695


 


 


Aušra Garnienė, “Kauno diena”


www.svietimoprofsajunga.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!