Esco atstovų konferencija: bendros užimtumo ir mokymo kalbos link

Pasiūlymą sukurti tokį  klasifikatorių diktuoja šiuo metu vykstančios didelės permainos darbo rinkoje. Vienas iš svarbiausių Europos Komisijos 2008 m. gruodžio 16 d. pranešimo ,,Nauji įgūdžiai naujam darbui” pareiškimų yra pirmojo Europoje daugiakalbio žodyno, siejančio įgūdžius ir kompetenciją su profesijomis, sukūrimas.  


Valstybinės užimtumo tarnybos ir darbo rinkos paslaugų tarpininkai vieningai pripažįsta, kad įgūdžiai, kompetencija ir gebėjimai papildo formalią kvalifikaciją, pagrįstą dialogo su darbdaviais (ypač atliekant darbuotojų atranką) principu ir suteikia vis daugiau konkretumo, reikalingo produktyviems darbo santykiams.


Kovo 17-18 d. Briuselyje vyko antrasis ESCO Taxonomy ekspertų darbo grupės susitikimas, kuriame dalyvavo Lietuvos darbo biržos Darbo rinkos paslaugų ir stebėsenos skyriaus vyriausioji specialistė Donata Šlekytė.


Susitikime buvo diskutuojama apie ESCO Taksonomijos sistemą, svarstoma, kaip parengti kuo paprastesnę ir visiems lengvai suprantamą sistemą. Dalyvavimas ESCO plėtojime bus atviras bet kuriai suinteresuotai šaliai – ir iš viešojo, ir iš privataus sektoriaus. Visos suinteresuotos šalys, bus kviečiamos prisidėti , siūlant pataisas, patobulinimus ir papildymus. Europos lygmeniu šiuo metu naudojama švedų užimtumo tarnybos parengta įgūdžių ir profesijų taksonomija, tačiau efektyvinant sistemą planuojama praplėsti esamą Taksonomiją, ją papildyti profesijomis, įgūdžiais ir išplėtoti taip, kad ji taptų ESCO.


ESCO Taxonomijoje didelis dėmesys bus skiriamas asmeninėms ir tarpasmeninėms savybėms (soft skills), nes iki šiol jos nebuvo aprašytos. Nors dabartinė daugiakalbė Taksonomija pasirodė esanti labai naudinga priemonė, ji turi apribojimų, nes neapima kompetencijų, kurios bus sprendžiamos tada, kai ESCO Taksonomija pakeis esamą.


 


 


LDB informacija


www.ldb.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!