Skaudžios pamokos kol kas nueina veltui

Šiais metais kertant mišką jau net 2 darbuotojai žuvo, 2 – sunkiai sužaloti. Neseniai išplatinta informacija ir apie vyrą, kurį taip pat mirtinai sužalojo savo reikmėms kertamas medis.


Gavusi pranešimus apie šiais metais pirmąsias nelaimes miškuose, Valstybinė darbo inspekcija išplatino informaciją miško ruoša užsiimančioms įmonėms, urėdijoms. Joje buvo priminti pagrindiniai reikalavimai, kuriuos būtina vykdyti saugant dirbančiųjų miške gyvybę.


Deja, panašu, kad įvykusių nelaimių pamokos nuėjo veltui. Visų sužalojimų ir žūčių miške pagrindinės priežastys ir toliau vienodos kaip du vandens lašai. Netinkamai organizavus darbus, vienu atveju virsdamas įstrigęs nupjautas medis mirtinai traumavo į pavojingą zoną įėjusį šakų genėtoją, kitais – virsdami nupjauti medžiai sunkiai sužalojo buvusį pavojingoje zonoje miško pjovėją ar sužalojo pavojingoje zonoje šakas tvarkiusį medkirtį ir pan.


Sausėjantys pavasarį keliai greitai pranašaus antrą miško ruošos darbų bangą. Valstybinė darbo inspekcija įspėja visus, ketinančius vykdyti miško kirtimo darbus – nelaimės įvyksta, kai neįvertinama miško ruošos darbų rizika, nesilaikoma saugaus darbo reikalavimų.


Būtina prisiminti, kad kertant medžius yra pavojinga medžio virtimo zona, kurioje ypač didelė grėsmė gyvybei. Šioje zonoje kategoriškai negali būti kitų asmenų, o tik medžio pjovėjai. Privalu parengti pjovėjų atsitraukimo nuo virstančio medžio takus. Medžių pjovimui turi vadovauti nustatyta tvarka apmokytas ir atestuotas pavojingų darbų vadovas. Jis privalo supažindinti darbuotojus su darbo organizavimu, informuoti juos apie galimus pavojus, vietoje instruktuoti apie tai, kaip saugiai atlikti darbus, kartu ypač svarbu, kad darbuotojas būtų tinkamai apmokytas.


Daugiau informacijosValstybinės darbo inspekcijos interneto svetainėje adresu www.vdi.lt, rubrikoje ,,Miško ruoša“.


 


VDI informacija


www.vdi.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!