Profesinė sąjunga nutarė priešintis švietimo darbuotojų atlyginimų koeficientų „žirklių“ įvedimui

Nuo rugsėjo 1 dienos ŠMM įvedė, taip vadinamas, koeficientų „žirkles“. Mokyklos vadovas, suderinęs su darbuotojų atstovais, gali nustatyti konkrečiam mokytojui skirtingą atlyginimo koeficientą.


Pirminiame pedagogų darbo užmokesčio aprašo variante buvo numatytos 5 proc. „žirklės“, t.y. mokytojo atlyginimą galima sumažinti ar padidinti 5 proc. nuo iki tol galiojusio. Tačiau LŠMPSF pasipriešinus, ministras G. Steponavičius pakoregavo savo įsakymą ir leido iki sausio 1 dienos koeficientus tik didinti. Nuo kitų metų pradžios koeficientus mokyklų vadovai galės jau ir mažinti.


Valdybos posėdyje dalyvavę Švietimo ir mokslo ministro patarėjas Albertas Lakštauskas ir ŠMM Švietimo ekonomikos skyriaus vedėja Kristina Markelienė valdybos nariams bandė paaiškinti, kodėl „žirklės“ reikalingos. Deja, mokytojų atstovams liko aiškus tik vienas argumentas – galimybė mažinti mokytojų atlyginimus. Pasak Šiaulių susivienijimo pirmininkės Rasos Jasmontienės, – trūkstant pinigų kalbėti apie teisingesnį apmokėjimą už mokytojo darbą ne tik naivu, bet ir nelogiška. Daugiau nei akivaizdu, kad atlyginimai bus tik mažinami, – sakė R. Jasmontienė. 


„Naivu tikėtis, kad vadovai paisys apraše numatytos derinimo su darbuotojų atstovais procedūros, – kalbėjo Ukmergės susivienijimo pirmininkas Arūnas Rimkus bei pateikė konkrečių pavydžių, kai jau įteikinėjami įspėjimo lapeliai, jog nuo sausio 1 d. bus taikomi minimalūs koeficientai be jokių suderinimų ir parašų.


Susivienijimo pirmininkas Audrius Jurgelevičius pateikė mokytojų apklausos rezultatus, kurie akivaizdžiai rodo, jog didžioji dauguma mokytojų prieš „žirkles“. Jose mato tik  atlyginimų mažinimą bei galimybes vienvaldiškiems vadovų sprendimams. Į A. Jurgelevičiaus klausimą: „Ar ministerija turės drąsos priimti sprendimą, konfrontuojantį su daugelio mokytojų nuomone?“, ministerijos specialistai atsakymo neturėjo.


Valdyba nutarė priešintis atlyginimų koeficientų “žirklių” įvedimui. Bus reikalaujama iš ministerijos oficialių derybų, rengiama spaudos konferencija, organizuojamas parašų rinkimas, jei reikės – bus piketai ir kitos protesto akcijos. 


 


LŠMPSF informacija


www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!