Švietimo ir mokslo ministerija žada kompensuoti savivaldybėms įsiskolinimus

„Pastaruoju metu gauname nemažai nusiskundimų, kad, mažinant darbo užmokestį savivaldybių švietimo įstaigose, nesilaikoma Darbo kodekso reikalavimo apie naujas darbo apmokėjimo sąlygas pranešti darbuotojams ne vėliau kaip prieš vieną mėnesį iki jų įsigaliojimo.“ – rašoma ministro kreipimesi.


Ministras supranta, kad, asignavimus darbo užmokesčiui sumažinus nuo rugsėjo 1 d., o pagal Darbo kodeksą esant galimybei darbuotojų darbo užmokestį sumažinti tik pasibaigus darbuotojų įspėjimo apie pakeistas darbo apmokėjimo sąlygas laikotarpiui (t.y. nuo spalio), šiuo laikotarpiu gali susidaryti lėšų trūkumas darbo užmokesčiui mokėti, tačiau pažymi, kad mažinant darbo užmokestį privalu laikytis Darbo kodekso reikalavimų.


Ministerijos skaičiavimais nesumažintam pedagoginių darbuotojų darbo užmokesčiui mokėti darbuotojų įspėjimo laikotarpiu (t.y. mažinant darbo užmokesti tik nuo spalio) savivaldybėms gali pritrūkti 8,7 mln. Lt. mokinio krepšelio lėšų. Pedagoginių darbuotojų, išlaikomų ne iš moksleivio krepšelio, bet iš kitų savivaldybių lėšų (ikimokyklinių įstaigų, auklėtojų, neformalaus švietimo įstaigų mokytojų ir kt.), darbo užmokesčiui mokėti gali pritrūkti 5,8 mln. Lt.


Ministras informuoja, kad, sprendžiant minėtą problemą, planuojama ieškoti galimybių Lietuvos Respublikos 2010 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projekte kreditoriniams įsiskolinimams, susidariusiems dėl lėšų trūkumo nesumažintam užmokesčiui mokėti 2009 metų rugsėjo mėnesį, padengti savivaldybėms numatyti papildomų lėšų.


Šį ministro raštą savivaldybėms teigiamai vertina Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos pirmininkė Rūta Osipavičiūtė. „Mūsų nuolatiniai raginimai spręsti susidariusią problemą ir sumažinti pedagogų bendruomenėje kylančią įtampą pagaliau išgirsti“ – ministro kreipimąsi komentavo R. Osipavičiūtė.


Deja, kol kas tai tėra pažadai ir raginimai nepažeidinėti įstatymų. Ar pažadai virs realybe, parodys laikas. Nors rašte nėra pasakyta, bet aiškiai suprantama, kad toms savivaldybėms, kuriose bus neteisingai mokamas atlyginimas – papildomų lėšų nebus. Šykščios savivaldybės gali mokėti du kartus – jei bus pažeistas Darbo kodeksas, švietimo darbuotojams teks kreiptis į teismus ir prisiteisti nepriemokas.


 


 


LŠMPSF informacija


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!