Neprižiūrimų liftų šachtose tyko pavojai

Atitinkamų reikalavimų nesilaikymas, pažeidimai įrengiant liftų šachtas, montuojant ar eksploatuojant liftus kelia nelaimingų atsitikimų grėsmę ne vien darbuotojams, bet ir kitai visuomenės daliai, kuri liftais naudojasi didesnio jos susitelkimo vietose (pvz., gamybiniuose pastatuose, prekybos centruose, daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose, administraciniuose pastatuose ir pan.).


Ypač daug netvarkos atsirado anksčiau veikusioms stambioms įmonėms nutraukus ar sumažinus gamybinę veiklą, o savo pastatuose atskirus aukštus ar patalpas išnuomojus arba pardavus smulkesnėms įmonėms ir naudojant ten esančius techniškai netvarkingus, neprižiūrimus liftus, skirtus žmonėms ir kroviniams vežti. Tokiuose statiniuose, įkritę į lifto šachtą, neseniai žuvo žmonės Vilniuje ir Kaune.


Valstybinė darbo inspekcija yra nustačiusi, kad panašių statinių bendrosios inžinerinės sistemos, skirtos jiems naudoti ir prižiūrėti, tarp jų ir liftai, neretai neprižiūrimi teisės aktų nustatyta tvarka, nes pirkimo-pardavimo ar nuomos dokumentuose nenurodoma, kas atsakingas už jų priežiūrą, o statinio savininkai priežiūros nevykdo.


Siekiant padėti, o esant reikalui ir sudrausminti liftų savininkus, artimiausiais mėnesiais Valstybinės darbo inspekcijos inspektoriai tikrins, ar liftai yra techniškai tvarkingi, užregistruoti Potencialiai pavojingų įrenginių valstybės registre, ar laiku atlikti techniniai tikrinimai, kas vykdo jų nuolatinę priežiūrą, ypač atkreipdami dėmesį į liftus, sumontuotus senuose, buvusių stambių gamybos įmonių statiniuose. Nustatę pažeidimus, inspektoriai uždraus tokius įrenginius naudoti ir imsis kitų, atitinkamai nustatytų adekvačių poveikio priemonių.


Tikrinimų metu naudojamuose pastatuose taip pat išaiškinus ir kitas techniškai netvarkingas bendrąsias statinio inžinerines sistemas, tarp jų – netvarkingas dujų, elektros, gaisrinės saugos ir gaisro aptikimo sistemas, apie tai bus informuota Valstybinė energetikos inspekcija ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnyba; nustačius, kad statinio naudotojas neatlieka statinio techninės priežiūros, apie tai bus pranešta apskrities viršininko arba savivaldybių administracijai, kreipiantis dėl atitinkamų priemonių.


 


VDI


informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!