Masinių protestų kol kas nerengs

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas teigia, kad didžiausia nerimą jiems šiuo metu kelia Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtos Darbo kodekso pataisos, neatitinkančios darbdavių ir darbuotojų susitarimo.


Pasak A.Černiausko, naujosios pataisos jam kelią įtarimą, „kad ministerija atstovauja tam tikrai labai siaurai darbdavių grupei ir neatsižvelgia į darbdavių ir darbuotojų bendrą poziciją“.


Profsąjungų atstovai sako šiuo metu taip pat nagrinėjantys ligos ir motinystės/tėvystės pašalpų įstatymų projektus. Jie teigia bandysiantys ieškoti kompromiso, kad būtų ištaisytas įstatymo projektas, pagal kurį pirmosios trys ligos dienos būtų neapmokamos.


Profsąjungų atstovai tvirtina, kad ekonominės krizės laikotarpiu jie sutiktų su Darbo kodekso pataisomis, trumpinančiomis įspėjimo dėl atleidimo iš darbo terminus ir mažinančiomis išeitines išmokas. Jie pabrėžia, kad šiuo atveju reikėtų ne keisti įstatymą, o leisti darbuotojui ir darbdaviui susitarti patiems.  


Profsąjungų atstovai po susitikimo su Seimo Pirmininku Arūnu Valinsku teigė, jog termino, po kurio būtų rengiami masiniai protestai, nėra, kadangi darbuotojų profsąjungoms nepriimtini įstatymai vis dar yra diskusijų objektai.


„Jokio termino nėra (…) Įstatymo svarstymai perkelti į komitetus. Darbo kodekso pataisos yra svarstymo stadijoje, joms tik pritarta, tačiau jos irgi bus svarstomos komitetuose. Mes svarstymuose dalyvausime ir diskutuosime“, – žurnalistams sakė A.Černiauskas.


Jis pridūrė, kad tik kraštutiniu atveju, jeigu į jų reikalavimus nebus atsižvelgta rengiant įstatymų ir Darbo kodekso pataisas, tada profsąjungos „galvos, ką daryti“.


Antradienį profsąjungų atstovai, protestavę prie Seimo, sakė, jog jei parlamentas priims siūlomas pataisas, profsąjungos rengs ir nacionalinį streiką.


 

Juozapas Paškauskas
lrt.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!