Profsąjungos: už pirmąsias 5 ligos dienas galėtų mokėti darbdaviai

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas skaičiuoja, kad šios pataisos labiausiai blogina neturtingiausių padėtį, nes, pavyzdžiui, minimalų atlyginimą gaunantis žmogus per tris „nemokamas“ ligos dienas netektų apie 90 Lt.


„Negavęs šių pinigų jis neturės, nei už ką nusipirkti pavalgyti, nei už ką nusipirkti vaistų. Jeigu jau „Sodros“ biudžeto situacija yra sudėtinga, tai šią naštą turėtų prisiimti darbdavys, nes (…) būtent darbdaviai piktnaudžiauja ir verčia darbuotojus „sirgti“, kad jiems nereikėtų mokėti atlyginimo. Taigi trijų dienų perkėlimas mokėti darbdaviui išspręstų šias problemas“, – poziciją žurnalistams dėstė A. Černiauskas.


Jis DELFI patikslino, kad profsąjungas tenkina dabartinė tvarka, o siūlymas dėl penkių darbdavio apmokamų ligos dienų atsirado tik kaip alternatyva Vyriausybės siūlymams.


 


Lietuvos darbo federacijos generalinė sekretorė Janina Švedienė DELFI tvirtino, kad toks valdžios žingsnis yra ne tik kad neteisingas, bet ir prieštaraujantis Konstitucijai.


„Žmonės „Sodros“ įmokas moka iš savo uždirbtų pinigų, o Vyriausybė savo žmonėms Konstitucijos 52 straipsnyje įsipareigoja suteikti paramą nelaimės, ligos, socialinių problemų atvejais. Tokiu pašalpos nemokėjimu susirgus problema permetama tiktai sergančiam žmogui. Vien dėl to, kad padaugėjo fiktyviai sergančių neturėtų kentėti visi“, – kalbėjo profsąjungininkė.


Ji piktinosi, kad labiausiai šiuo atveju kentės skurdžiausiai gyvenantys.


„Vyriausybė galėtų mažinti įvairiausių prie ministerijų ir Vyriausybės įsteigtų įstaigų vadovų atlyginimus, nes žmonės buvo šokiruoti sužinoję, kokias algas gauna tautos išrinktieji. Reikėtų pradėti galvoti, kaip sumažinti socialinę atskirtį, o ne toliau ją didinti“, – tvirtino J. Švedienė.


 


„Nemokamai“ pasirgti gali tekti ir 5 dienas


Prie Seimo plakatais ir ryškiaspalvėmis liemenėmis apsiginklavę LPSK, Lietuvos darbo federacijos ir Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ nariai vienu metu rengė tris piketus, taigi trijuose būreliuose savo protestą reiškė 27 žmonės.


Taip jie tikisi paspausti Seimą, kuris popietiniame posėdyje kaip tik turėtų svarstyti tris „nemokamas“ ligos dienas numatančias Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas.


Vėliau dėl šio įstatymo savo žodį dar turėtų tarti prezidentas Valdas Adamkus.


DELFI primena, kad šiuo metu už dvi pirmąsias ligos dienas moka darbdavys, o už visas kitas – „Sodra“.


Tuo tarpu įsigaliojus siūlomai tvarkai, darbdavys susirgusiajam mokėtų 4-5 ligos dienas, o „Sodra“ – nuo šeštos dienos.


Tačiau įstatymo projekte numatyta išlyga, kad darbdavys moka, jeigu tos dienos sutampa su darbuotojo darbo grafiku, taigi, jeigu 4-5 ligos dienos būna savaitgalį, už jas taip pat niekas nemokėtų ir pašalpą žmogus galėtų tikėtis gauti nuo pirmadienio, tai gali būti ir šešta sirgimo diena.


Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, nuo šių metų sausio iki kovo jos išaugo 76 proc. – nuo 53 mln. Lt iki 94 mln. Lt.


 


Šaltinis:


www.delfi.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!