Aptartas pirminis viešojo sektoriaus finansavimo strategijos projektas (pridedama)

Sausio 25 d. įvyko dar vienas Vyriausybės sudarytos komisijos dėl viešojo sektoriaus finansavimo posėdis. Buvo aptariamas prieš kelias dienas komisijos nariams pateiktas „Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio finansavimo iki 2025 metų strategijos“ projektas.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė posėdyje teigė, jog dviejų dienų per mažai pateikti konkretiems pasiūlymams, su jais LPSK galinti ateiti į kitą posėdį. Tačiau ji iškėlė klausimą, ar apskritai profesinių sąjungų pasiūlymų Vyriausybei reikia, nes, panašu, kad pernai pasirašytos nacionalinės kolektyvinės sutarties kaip tik Vyriausybės pusė ir nenori laikytis. LPSK vadovė nurodė, jog Vyriausybei ir ministerijoms pavaldžios įstaigos ignoruoja kolektyvinę sutartį bei joje numatytas nuostatas profesinių sąjungų nariams. Tai jau ne pirmas kartas, kai apie tai informuojama Vyriausybė, tačiau iki šiol situacija nesikeičia.

Vyriausybės vicekancleris Dainius Matulionis nusistebėjo tokiu institucijų elgesiu ir patikino, jog ši problema bus išspręsta.

Po susitikimo Inga Ruginienė žurnalistams komentavo, jog strategijos projektas dar labai „žalias“ ir apskritai kol kas nelabai panašus į strategiją. Anot jos, joje nėra kalbos apie vieningos darbo užmokesčio sistemos viešajame sektoriuje sukūrimą, apie atlyginimų koeficientų subalansavimą. Be to, beveik nekalbama apie finansavimo šaltinius: „Jeigu bus kalbama apie darbuotojų atleidimą, mes tokiam dokumentui nepritarsim, – komentavo pirmininkė. – Šiuo metu jau vyksta optimizavimo procesai ir valstybės tarnyboje, ir visame viešajame sektoriuje, ir matome, kad didesnis darbuotojų atleidimas atneš daugiau žalos negu naudos ir tikrai nepagerins nei paslaugų kokybės, nei prieinamumo“.

Nuspręsta, kad kitam posėdžiui, kuris numatytas sausio 31 d., komisijos nariai parengs konkrečius pasiūlymus.

Strategijos projektas

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!