Iki rugsėjo Trišalė taryba tikisi pateikti išvadas apie socialinį modelį

Rugpjūčio 18 d. vykusiame LR trišalės tarybos posėdyje profesinių sąjungų, darbdavių ir Vyriausybės atstovai tęsė naujojo Darbo kodekso svarstymą.

Socialiniai partneriai karštai diskutavo dėl kolektyvinių sutarčių, ypač dėl to, kam jos galiotų: tik profesinių sąjungų nariams ar visiems darbuotojams; kiek įmonėje gali būti kolektyvinių sutarčių; kiek jos turėtų galioti; ar kolektyvinių sutarčių turinys turėtų būti viešai skelbiamas ir pan.

Nemažai ginčų sukėlė ir skyrius „Informavimas bei konsultavimas“, nes pagal siūlomą Darbo kodeksą šias funkcijas atliktų darbo tarybos. Galiausiai sutarta, jog darbuotojų atstovams – profesinėms sąjungoms ir darbo taryboms – paliekama teisė į informavimą ir konsultavimą.

Vakar dienos posėdyje planuoto streikų klausimo Trišalė taryba nespėjo aptarti. Vis dėlto tikimasi iki rugsėjo suspėti pateikti išvadas dėl socialinio modelio.

Todėl nuspręsta, jog rugpjūtį Trišalė taryba dar rinksis du kartus – 25 ir 31 dienomis.

Primename, jog profesinės sąjungos pasisako prieš darbuotojų garantijų mažinimą siūlomame Darbo kodekse. Todėl rugsėjo 10 d. organizuoja protesto akciją. Ji prasidės 12 val. mitingu prie LR Seimo, 13-14 val. organizuojama eisena iki Vyriausybės, ten taip pat bus surengtas mitingas. Protesto akcija baigsis 15 val.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!