Gyventojai diržus atlaisvins kitąmet

„Swedbank“ analitikai prognozuoja, kad nors šiemet namų ūkių vartojimas dar kris 5 proc., 2011 metais jis pradės po truputį kilti.


„Swedbank Markets“ vadovas Lietuvoje Tomas Andrejauskas pastebi, kad vidaus vartojimo mažėjimą lemia ne tik objektyvios priežastys, bet ir šalies gyventojų lūkesčiai. Pasak jo, visuomenė išmoko krizės pamoką ir dabar vartojimo sąskaita stengiasi sutaupyti, kad apsisaugotų nuo netikėtų sukrėtimų ateityje. Tai pakankamai įprastas visuomenės elgesio modelis per krizes ir po jų, kai žmonės stengiasi sukaupti pragyvenimo rezervą bei mažinti skolų naštą.


„Stabilizacija matoma jau nuo šių metų vidurio, gerėja vartotojų lūkesčiai, tačiau ekonominės šalies situacijos pagerėjimą vidutinis šalies gyventojas pajus tik tada, kai pradės mažėti nedarbas ir kilti atlyginimai“, – sako T. Andrejauskas.


„Nuo 2008 metų pradžios gyventojų santaupos bankuose, nepaisant krizės, išaugo daugiau nei 2 mlrd. litų ir šių metų liepą siekė 25,2 milijardus. Tai rodo, kiek pinigų yra „išimta iš apyvartos“ esant netikrumui ateitimi. Pagerėjus visuomenės lūkesčiams, dalis šių pinigų neabejotinai grįš į vartojimą,“ – pastebi T.Andrejauskas.


Todėl pagrindinį vaidmenį auginant vidaus vartojimą suvaidins ne paskolų plėtra, tačiau augančios gyventojų pajamos bei dalies santaupų migravimas į vartojimą. Siekiant tvaraus ekonomikos augimo, vartojimas turi atspindėti realią perkamąją galią, o ne paskolų prieinamumą.


Prognozuojama, kad gyventojų nerimas dėl ateities palaipsniui pradės mažėti 2011 m., kai atsiras naujų darbo vietų ir po truputį vėl pradės didėti namų ūkių pajamos.


Naujausioje „Swedbank“ parengtoje Švedijos ir Baltijos valstybių makroekonomikos apžvalgoje banko analitikai atnaujino Lietuvos, Latvijos ir Estijos pagrindines ekonomikos rodiklių prognozes, o sparčiausias ekonomikos augimas numatomas 2012 metais. „Swedbank“ prognozuoja, kad Lietuvos BVP 2010 metais paaugs 0,5 proc., 2011 metais – apie 3 proc., o 2012 m. – 4,5 procento.


„Swedbank“ analitikai prognozuoja, kad šiemet vasarą aukščiausią tašką pasiekęs nedarbas antroje 2010 metų pusėje pradės mažėti ir metų pabaigoje sieks 17 proc., 2011 metais – 15,5 proc., o 2012 metais – 14 procentų.


 


www.DELFI.lt


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!