Jonaviečiai sėmėsi trišalio bendradarbiavimo patirties Norvegijoje

Sužinoti apie norvegų turimą trišalio bendradarbiavimo patirtį vyko 5 socialinio dialogo atstovai: Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius, AB „Achema“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas, Achemos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Dainius Šlepetis, Jonavos rajono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Lineta Jakimavičienė ir Jonavos profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Birutė Daškevičienė.
Vizitas į Norvegiją vyko įgyvendinant Norvegijos finansinio mechanizmo Visuotinio deramo darbo ir trišalio dialogo skatinimo fondo bendrai finansuojamą projektą „Trišalio dialogo skatinimas Lietuvoje Jonavos rajone“, kurio tikslas – plėtoti trišalio dialogo instrumentus, siekiant sustiprinti socialinę partnerystę Jonavos rajono savivaldybės teritorijoje ir įkurti Trišalę tarybą prie Jonavos rajono savivaldybės.
Susitikimo su LO „Norvegijos profesinių sąjungų konfederacijos“, Buskerud regiono Darbo centro ir NHO (darbdavių organizacijos) vadovais, jonaviečiai susipažino su Norvegijoje vykdomu trišaliu bendradarbiavimu tarp darbdavių, valdžios institucijų ir darbuotojų atstovų organizacijų. Apsilankė profesinių sąjungų ir vietinės darbdavius vienijančios organizacijos biuruose, kur bendravo su jų darbuotojais. Apžiūrėjo Norvegijos įmonę Draka Norsk Kabel AS bei bendravo su įmonės darbuotojais.
Jonaviečių dėmesį pritraukė tuo metu vykęs žemdirbių organizacijų streikas. Vėliau iš Norvegijos profsąjungininkų sužinojo, kad žemdirbiai vieningai veikdami, pasiekė savo – jų reikalavimai buvo patenkinti.
Lietuviams norvegai patarė, dirbant Trišalėje taryboje, negalvoti, kad Trišalė taryba turėtų būti ta institucija, kuri ieškotų ir įvardintų kaltus, kas ko nepadarė ar blogai padarė. Ir nepradėti Trišalėje taryboje nagrinėti labai smulkių klausimų, pvz. kaip gatvių remontas, kas ir taip įeina į savivaldybių funkcijas. O spręsti tokius klausimus, kur tikrai reikia visų trijų socialinių partnerių iniciatyvų, kaip kad miesto strateginio plano kūrimas, palankaus įvaizdžio kūrimas, naujų darbo vietų kūrimo skatinimas, palankesnių sąlygų sukūrimas jaunimui, šeimoms, auginančioms vaikus ir pan.
Norvegai pasakojo, kad šiuo metu pas juos labai aktuali nelegalaus darbo problema. Daug imigrantų Norvegijoje dirba nelegaliai, nemoka mokesčių, o tuo pačiu neturi ir socialinių garantijų. Tačiau išaiškinus nelegalaus darbo atvejus, iškart nebaudžiama, o pasiūloma legalizuoti savo veiklą. Norvegų profsąjungininkai mano, kad efektyviau su tuo kovoti ne baudžiant, o šviečiant žmones.
Po kelionės grįžęs Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius gegužės 23 d. televizijos kanalui „TV7” paprašius palyginti trišalį bendradarbiavimą Lietuvoje ir Norvegijoje, pasakojo: “Palyginus trišalį bendradarbiavimą Norvegijoje ir Lietuvoje, tai Lietuvoje socialinis dialogas yra kūdikio stadijoje, o Norvegijoje, kaip pagyvenęs vidutinio amžiaus žmogus. Lankantis įmonėje Draka Norsk Kabel AS gaminančioje aukštos kokybės kabelius, sužinojome kad ten darbuotojų narystė profesinėje sąjungoje beveik 100 proc., o pas mus Lietuvoje apie 10-15 proc. Todėl, sunku lyginti abu socialinio dialogo modelius, nes ten visi suinteresuoti.
Visą laiką, kai nuvyksti į kitą šalį, pastebi ko nėra tavo šalyje ar tavo mieste. Natūralu, kad norvegai, kaip ir visos skandinaviškos šalys daug sportuoja. Jie turi daug dviračių takų, kai kas pritaikoma dviračių takuose ir pas mus. Norėčiau, kad atsirastų ir pas mus šalia dviračių takų kompresorius prisipūsti dviračio padangas. Nes dabar ne kiekvienas vežiojasi pompą. Norėtųsi šalia dviračių takų įrengti ir vandens atsigėrimo stotelę ,kad kiekvienas pribėgęs galėtų įsipilti vandens į buteliuką, ar atsigerti vietoje.
Aišku žmonių gyvenimo lygis ir kokybė yra visiškai kitokia. Žmonės atrodo visiškai neįsitempę. Užtikrinti dėl savo ateities. Matyti, kad tą užsitikrinimą jiems leidžia pajusti valstybė”.
Achemos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Dainius Šlepetis pasakojo, kad jam patiko vietinių žmonių požiūris į profesines sąjungas. Jo teigimu, jį taip pat sužavėjo, kad Norvegijos įmonėse narystė profesinėse sąjungose beveik šimtaprocentinė, nors Norvegijoje nario mokestis profesinėse sąjungose ženkliai didesnis nei Lietuvoje. Žmonės neklausia, ką jiems duos profesinės sąjungos. Jie supranta, kad be pačių darbuotojų nebus profsąjungos, o jei nebus profsąjungos, nebus kas juos atstovauja, kad derasi dėl geresnių darbo sąlygų ir socialinių garantijų.
Vykstat susitikimui su Norvegijos valdžios, verslo ir darbuotojų atstovais, projektą koordinuojančiai Jonavos profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkei Birutei Daškevičienei labiausiai įsiminė išsakyta mintis, kad net jei ir viena socialinio dialogo pusė, niekada nesutiktų su kitų nuomone, vis tiek būtina kitus išklausyti ir maksimaliai stengtis suprasti, įsijausti į kitos šalies padėtį. Partnerių pagarba vienas kitam, įsiklausymas į kitą, tikrai padės užskirsti kelią radikaliems sprendimams: darbuotojų kaitai įmonėse, streikams, gyventojų emigracijai, verslo perkėlimui į kitus regionus ar kitas šalis.
Kelionės metu buvo daug diskusijų ir tarp pačių jonaviečių. Visi vieningai pritarė minčiai, kad reikia Trišalės tarybos prie Jonavos rajono savivaldybės, kurioje savivaldos, darbdavių ir darbuotojų atstovai galės išklausyti vieni kitus, tartis ir pateikti miestui bei rajonui naudingų pasiūlymų.

JPSS informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!