Vidutinis metinis atlyginimas „Achemoje“ 2,5 % mažesnis negu 2020 m.

Respublika.lt parengė interviu su Achemos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininke Birute Daškevičiene.

– Kaip įmonės vadovybė reaguoja į Jūsų ketinimus streikuoti? Ar yra kokių nors bandymų susitarti?

– Įmonės vadovybė teikia pranešimus spaudai.

– Bet su Jumis nekontaktuoja, nebando derėtis?

– Ne. Neseniai mačiau paskelbtą pranešimą, kuriame teigė, jog nevykdys darbuotojų reikalavimų. Pateikinėja, kad tai yra profsąjungos vadovybės reikalavimai. Niekaip nesupranta, jog čia yra darbuotojų reikalavimai.

– Panašu, jog jeigu nėra bandymų susitarti, tai vasario 8 dieną įvyks streikas?

– Jeigu neblokuos pasiremdami teismais.

– Yra tokia tikimybė, jog bus elgiamasi kaip su Vilniaus viešojo transporto bandymais streikuoti? (Apie šį atvejį bus papasakota žemiau).

– Taip. Ir ši tikimybė gana didelė. Esmė tame, jog formaliai streikuoti gali, bet jį užginčija. Jeigu įmonė pralaimi teisme, tai tada galima streikuoti. Taip darbovietės bando gintis nuo streikų.

– Tai kiek laiko gali užtrukti tas teisminis procesas?

– Galiu paprastai paaiškinti remiantis „Vilniaus viešojo transporto“ pavyzdžiu. Jie turėjo streikuoti lapkričio 8 dieną. Pirma instancija nutartį pateikė lapkričio 19 dieną, kad streikas yra teisėtas ir jie gali streikuoti. Po tos nutarties yra 20 dienų laikotarpis, per kurį kita pusė gali apskųsti sprendimą. Ir paskutinę dieną darbdavys pateikė skundą aukštesniajai instancijai. O ji sprendimą skelbs vasario mėnesį. Tai ir skaičiuokime: gruodis, sausis, vasaris – trys mėnesiai.

Tik klausimas, ar toks vilkinimas duoda kažkokios naudos.

– Girdėjome, jog turite gana stiprų palaikymą tiek iš vietinių profsąjungų, tiek ir pasauliniu mastu veikiančių darbo organizacijų (Europos pramonės profesinė sąjunga (IndustriAllEurope) ar Europos viešųjų paslaugų profesinių sąjungų federacija (EPSU)).

 – Palaikymą turime šimtaprocentinį. Tiek ir asociacijos, tiek ir profsąjungos. Turiu laiškų iš užsienio organizacijų tiek ir tokių, kurios atlieka patikrinimus bei auditus įmonėse. Ir jos susidomėjusios šia situacija. Tad atgarsio ir palaikymo mes tikrai sulaukiame.

– Jau turite streiko komitetą ir sąskaitą, iš kurios galėsite save finansuoti? Nes streikui reikia nemažai piniginių išteklių.

– Mes ruošiame streiko fondo socialinę kampaniją, kad sulauktumėme finansinės paramos iš žmonių. Tačiau su tuo startuosime tik tada, kai fiziškai startuos streikas. Jeigu neužblokuos teismais. Nes tol, kol streikas nevykdomas, finansinių išteklių mes turime pakankamai. O jo metu, taip, mums reikės pastiprinimo.

– Kada tiksliai startuos streikas mes sužinosime vasario pradžioje?

– Teismas per 7 dienas turi priimti sprendimą dėl įmonės užklausos. Tas turi įvykti vasario 2 dieną. Jeigu teismas atmes jų pretenzijas dėl streiko ir įmonė neskųs rezultato, tada startuosim vasario 8 dieną.

– Tai pagrindinis streiko reikalavimas yra sudaryti kolektyvinę sutartį?

– Taip, reikalavimai yra sudaryti kolektyvinę sutartį, bet ir tos sutarties turinys. Tai yra, indeksuoti atlyginimus ne mažiau infliacijos. Pasiekus metinius rezultatus, jeigu yra pelnas, tai darbuotojams būtų išmokėtas paskatinimas. Jog atlygio sistema būtų derinama, o ne vienašališkai nustatoma. Įmonėje labai trūksta darbuotojų. Darbininkai dirba viršvalandžius, viršijančius darbo kodekso normas.

Kad darbuotojas uždirbtų tą deklaruojamą 2000 eurų algą, tai praktiškai nemato savo šeimos ir namų. O ir sveikata suprastėja.

– Tad valandinis uždarbis turi augti, jog dirbančiajam nereikėtų plėšytis su viršvalandžiais?

– Šioje vietoje įmonė pasirinkusi taktiką geriau pažeidinėti įstatymus, bet nesitarti dėl kolektyvinės sutarties. O darbo kodeksas leidžia sudarant kolektyvinę sutartį susitarti dėl darbo laiko, apmokėjimo ir kitų abiems šalims svarbių detalių.

– Jūsų tikslas, jog atlyginimai būtų indeksuojami (perskaičiuojami) kartą į metus? Vien dėl infliacijos.

– Taip, mūsų siekis toks ir yra. Įsivaizduokite, pernai tik po darbuotojų neramumų padidino gamybos darbuotojams atlyginimus – 6%. Vidutinis metinis atlyginimas, kuris yra paskelbtas, 2,5% mažesnis negu 2020 metais. Dabar, šiemet, kai susiduriame su tokiu kainų augimu, tikrai klausimas, ar darbininkai galės užtikrinti savo šeimoms būtinuosius poreikius.

Ir nenumatyta jokio atlyginimo didinimo, nors metai buvo puikūs, pelningi. Ir bendrovė turi visas galimybes didinti atlyginimus.

Marius Jonaitis, „Respublika“

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!