LPSK valdyboje – apie biudžetą, mokesčius ir darbdavių atsakomybę

Spalio 30 d. nuotolinėmis ryšio priemonėmis vyko Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos valdybos posėdis. Jame buvo diskutuojama dėl šalies biudžeto projekto, kuris artimiausiu metu bus svarstomas Seime.

Valdybos nariai iš biudžetinio sektoriaus dalinosi savo mintimis apie tai, kaip naujasis biudžetas atsilieps darbuotojų pajamoms.

Jie išreiškė susirūpinimą, kad projekte nurodytos sumos darbuotojų atlyginimams nereiškia, kad visi darbuotojai pajus darbo užmokesčio padidėjimą – dalis gali pajusti tik neženklų augimą, o gali būti, kad dalies darbuotojų pajamos nepakis. Tai priklausys nuo darbo užmokesčio fondo lėšų paskirstymo atskiroms darbuotojų grupėms, nuo tvarkos atskirose savivaldybėse, įstaigose ir pan.

Posėdyje diskutuota ir apie mokesčių pertvarką, kurią pakartotinai svarstyti Lietuvos vyriausybę paragino ir Europos Komisija.

LPSK pirmininkė Inga Ruginienė priminė esminius mokesčių pertvarkos akcentus, kuriuos norėtų keisti profesinės sąjungos: iš esmės peržiūrėti nepagrįstai didelį kiekį mokestinių lengvatų ir jas naikinti; apjungiant mokesčius grįžti prie aukštesnio tarifo taikymo jau nuo 120 vidutinio darbo užmokesčio (VDU), o ne nuo 180 VDU; didinti GPM progresyvumą, įvedant papildomus mokestinius laiptelius; daugiau apmokestinti prabangią nuosavybę ir prabangos prekes. Pirmininkė informavo, kad palaikymą šiai profesinių sąjungų pozicijai išreiškia ir kitos visuomeninės organizacijos.

Taip pat posėdyje kalbėta ir dėl Darbuotojų saugos ir sveikatos bei Užimtumo įstatymų pokyčių, liečiančių darbdavio atsakomybę bei jiems skiriamų subsidijų tvarką.

Nuspręsta ir dėl LPSK tarybos posėdžio datos. Jis vyks gruodžio 15 d. Vilniuje.

Kitas LPSK valdybos posėdis vyks lapkričio 27 d.

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!