Studija: darbo jėgos trūkumą kuria žemas atlyginimas

Naujas tyrimas rodo, kad rekordinis Europos darbo jėgos trūkumas yra sukeliamas žemų atlyginimų ir prastų darbo sąlygų.

Laisvų darbo vietų rodiklis Europoje šiuo metu yra rekordinėse aukštumose, o daugiau nei ketvirtadalis Europos verslų pernai pranešė apie gamybos sutrikimus dėl darbuotojų trūkumo.

ES lyderiai ir verslo atstovai dėl to apkaltino išskirtinai Europos darbuotojų įgūdžių trūkumą. Taip, suteikti darbuotojams ateities industrijų darbams reikalingų įgūdžių yra būtina, jei siekiame užtikrinti socialiai teisingą perėjimą į žaliąją ekonomiką, vis tik Europos profesinių sąjungų instituto (ETUI) tyrimas rodo ir tai, kad:

  • tie sektoriai, kuriuose 2019-2022 m. augo darbo jėgos trūkumas apskritai dažnai suteikė prastesnes darbo sąlygas;

  • darbuotojų trūkumas aiškiai išaugo tuose darbuose, kur paprastai mokamas žemesnis atlyginimas lyginant net su panašaus tipo darbuotojais;

  • darbuotojų trūkumas didžiausias tuose sektoriuose, kuriuose nebūtinai reikia aukštesnių įgūdžių.

Šios išvados yra argumentai, kad būtina stiprinti kolektyvines derybas ir pakelti atlyginimus bei pagerinti darbo sąlygas taip kaip ir įgūdžių lygį, jei ES nori sumažinti darbuotojų trūkumą.

Įprastai įtempta darbo rinka padidina darbuotojų derybines galias ir dėl to auga atlyginimai bei gerėja darbo sąlygos. Visgi pusėje ES šalių narių atlyginimų perkamoji galia krito nepaisant to, kad tikrieji pelnai kilo.

Dėl to ETUI ragina ES pramonės finansavimą per Žaliojo susitarimo pramonės planą padaryti priklausomą nuo kolektyvinių susitarimų, per kuriuos gavėjai suteiktų reikalingų įgūdžių apmokymus bei gerintų atlyginimas ir darbo sąlygas.

Pasak Europos profesinių sąjungų konfederacijos generalinės sekretorės Esther Lynch, darbdaviai negali rasti pakankamai darbuotojų, nes nesiūlo pakankamai gerai atlyginimų ar sąlygų.

„Kaip sakė Joe Biden, atsakymas paprastas – mokėkite jiems daugiau. ES taip pat turėtų pasekti JAV ir kompanijų viešąjį finansavimą susieti su įsipareigojimais mokėti orius atlyginimus, suteikti sąžiningas sąlygas ir apmokyti darbuotojams reikalingų įgūdžių, kartu gerbiant kolektyvines derybas, – sako ji. – Europa turėtų liautis bandyti sustiprinti savo konkurencinį potencialą per žemus atlyginimus, nepakankamai geras darbo sąlygas, o vietoj to didinti produktyvumą investuodama į aukšto lygio įgūdžius, pažangią techniką ir aukštos kokybės darbus.“

Daugiau informacijos – „Darbo jėgos trūkumas – nusisukant nuo prastų darbų“ (autorius Wouter Zwysen, ETUI)

Nuotr. “Pixabay”

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!