Baltijos šalių transportininkų susitikimas Šventojoje

Rugsėjo 2-3 dienomis Šventojoje  įvyko Baltijos transporto profesinių sąjungų atstovų susirinkimas. Jame dalyvavo Lietuvos kelių ir autotransporto darbuotojų profesinių sąjungų federacijos, UAB „Kauno autobusai“, UAB „Vilniaus viešasis transportas“, UAB „TOKS“, Lietuvos profesinių sąjungų aljanso, Lietuvos vežėjų profesinių sąjungų atstovai, taip pat kolegos iš Estijos ir Latvijos.

Lietuvos transporto darbuotojų profesinių sąjungų forumo pirmininkas Bronius Bučelis įžanginiu žodžiu pasveikino susitikimo dalyvius ir pasidžiaugė, kad kiekvienais metais aptariamos problemos Baltijos šalių krovininio ir keleivinio transportų sektoriuose.

Lietuvos profesinių sąjungų aljanso pirmininkas Audrius Cuzunauskas informavo, kad bendradarbiaujant su Laisvės televizija buvo sukurtas filmukas „Fūrų vergai“, parodantis krovininio transporto sektoriuje dirbančių vairuotojų  iš trečiųjų šalių darbo sąlygas Lietuvoje. Jis paminėjo, kad darbdaviai nuolat pažeidinėja įstatymus, ginčai nagrinėjami darbo ginčų komisijose ir vairuotojams priteisiamos sumos dėl nesumokėtų atlyginimų. Pvz., viena iš pirmaujančių bendrovių – UAB „Girteka“, kurioje dirba 18 tūkst. vairuotojų, iki dabar atlyginimus mokama grynaisiais pinigais. Viena iš problemų – krovininiame transporte apie 90 proc. yra trečiųjų šalių vairuotojai, tuo darbdaviai naudojasi duodami pasirašinėti lietuvių kalba sudarytas darbo sutartis, pajamų orderius. Pasidžiaugta, kad nuo 2022 m. sausio 1 d. įsigalios įstatymas, kad atlyginimai turi būti pervedami į sąskaitas.

Kalbant apie keleivinio transporto sektorių, paaiškėjo, jog šiuo metu trūksta autobusų ir troleibusų vairuotojų, kadangi jų gaunamas atlyginimo dydis mažesnis negu kitose savivaldybių valdomosiose bendrovėse. Vairuotojai turi dirbti viršvalandžius, kad galėtų gauti didesnius atlyginimus. Labai sunkiai vyksta kolektyvinės derybos, nes savivaldybės per karantiną yra sumažinusios maršrutų.

Latvijoje krovininio transporto vairuotojams mokamas 600 eurų atlyginimas ir dienpinigiai, Estijoje pasirašyta šakinė kolektyvinė sutartis vietinio krovininio transporto sektoriuje, kurioje yra numatyti minimalaus atlyginimo dydžiai: 2021 m. – 1100 eurų, 2022 m. – 1150 eurų, 2023 m. – 1200 eurų.

Nutarta ir toliau bendradarbiauti, taip pat parengti vairuotojams informaciją anglų, rusų kalbomis su nuorodomis į Baltijos šalių profesinių sąjungų kontaktus.

Sutarta, kad sekantis Baltijos šalių profesinių sąjungų susitikimas įvyks Estijoje Tartu mieste.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!