Vilniaus transporto darbuotojai jaučiasi nematomi ir negirdimi

Gegužės 12 d., 10.30 val., Europos aikštėje Vilniuje, šalia savivaldybės, mitingą pradėjo „Vilniaus viešojo transporto“ darbuotojai. Troleibusų ir autobusų vairuotojai skundžiasi prastomis darbo sąlygomis, dalis jų teigia dėl suspaustų tvarkaraščių turintys padidinti greitį, nespėjantys nei pavalgyti, nei nueiti į tualetą. „Vilniaus viešojo transporto“ darbuotojų profsąjungos pirmininkas Algirdas Markevičius tikina, kad nuolatos pažeidžiamos darbuotojų teisės, o skaudulių įmonėje yra daug.

15min.lt videoreportažas.

Protesto dalyviai lieka aikštėje iki vakaro vis dar turėdami vilties sulaukti Vilniaus miesto savivaldybės atstovų, atsakingų už viešąjį transportą.

Dieną prieš mitingą profesinė sąjunga informavo, jog su bendrove pasirašė nesutarimų protokolą ir kelia reikalavimus kolektyviniam ginčui dėl interesų.  Nesutarimų protokole – 45 lapai, 100 punktų ir svarbiausia – kova dėl darbo apmokėjimo sistemos, darbo užmokesčio, priedų ir priemokų. Nepavykus išspręsti kolektyvinio darbo ginčo taikiai, profesinė sąjunga galės sklebti streiką.

„Galiu drąsiai pasakyti, kad bendrovės vadovybė taip užsižaidė ir sureikšmino savo indėlį bendrovės veikloje, kad eilinių darbuotojų, vairuotojų, valytojų, remonto ir administracijos darbuotojų, indėlio tiesiog nemato ir vertina kaip menkavertį, – viename feisbuko įraše dėstė A. Markevičius. – Mato tik autobusą, bet nemato vairuotojo, mato salono švarą, bet nemato valytojos, mato techniškai tvarkingą transporto priemonę, bet nemato remonto darbuotojų. Mes bendrovės veikloje tapome tiesiog instrumento dalimi/technine detale“.

Mitinge kalbėjusi LPSK pirmininkė Inga Ruginienė kaltino Vilniaus miesto valdžią nerodant deramo dėmesio savo žmonės ir svarstė, kad galbūt atėjo laikas imtis radikalesnių priemonių – dar didesnių akcijų bei streiko. LPSK generalinė sekretorė Janina Matuizienė taip pat pasidžiaugė savo teises ginančių darbuotojų nusiteikimu ir ryžtu.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!