Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

  • Atlyginimai. Po balsavimo Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) patvirtino poziciją siekti direktyvos dėl minimalios algos Europoje. Pagrindiniai ETUC tikslai yra tokie: 1) kad šalys narės negalėtų nustatyti žemesnių minimalių atlyginimų nei 60 proc. šalies atlyginimų medianos + 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio lygio; 2) pabaigti nesąžiningas praktikas, kai darbdaviams suteikiama teisė mokėti mažiau nei oficialiai nustatytas minimalus atlyginimas; 3) teisė kolektyviai derėtis privalo būti garantuojama, saugoma ir skatinama. Daugiau – čia (angl.).

  • Apsauga. Nedarbingumui augant penktą mėnesį iš eilės, ETUC ragina valstybes išlaikyti dėl pandemijos įvestas darbo vietoms išsaugoti skirtas priemones. Anot „Eurostat“, nuo kovo bedarbių ES padaugėjo nuo 6,4 proc. iki 7,2 proc., o tarp jaunų žmonių padėtis dar blogesnė – čia šis rodiklis išaugo nuo 14,5 proc. iki 17 proc. Plačiau – čia (liet).

  • Amazon. Kompanija „Amazon“, dažnai pakliūnanti į skandalus dėl netinkamo elgesio su darbuotojais ir nemeilės jų atstovams, vėl sužibėjo. Šįkart – po publikuotų darbo skelbimų „profesinių sąjungų šnipams“ (oficialiai pavadinta gražiau – „analitikams“). Pagrindinis tokių darbuotojų tikslas būtų sekti ir pranešinėti apie „darbuotojų organizavimosi grėsmes kompanijai“. Daugiau – čia (angl.).

  • Kinija. Kinijai vis daugiau investuojant į įvairius sektorius visame pasaulyje, jos elgesys vertinamas vis skeptiškiau. Ypač – dėl aplinkos ir socialinių standartų. Daugelis blogiausių pavyzdžių matomi Afrikoje (gavybos sektoriuje ir infrastruktūros projektuose), bet negatyvios tendencijos sutinkamos ir Europos šalyse. Pirmiausia tai pasireiškia dideliais darbo krūviais, prasta darbo saugos situacija, spaudimu profesinėms sąjungoms ir apskritai neleidimu darbuotojams organizuotis, taip pat vietinių ir iš Kinijos atvykusių darbuojų diskriminacija (nuo atlyginimų iki užimamų postų). Situaciją dar blogina tai, kad didelė dalis Afrikos šalių vyriausybių negali nieko padaryti. Dažnai jos neturi kitų alternatyvų Kinijai, nes pastaraisiais metais stebėtas Vakarų valstybių investicijų Afrikoje smukimas. Daugiau skaitykite čia (angl.).

  • Tiekimo grandinės. Europos Komisija pristatė Svarbiausiųjų žaliavų veiksmų planą, 2020 m. svarbiausiųjų žaliavų sąrašą ir 2030 ir 2050 m. perspektyvinį svarbiausiųjų žaliavų strateginėms technologijoms ir sektoriams tyrimą. To tikslas – mažinti Europos priklausomybę nuo trečiųjų šalių, įvairinti pasiūlą iš pirminių ir antrinių šaltinių, didinti išteklių naudojimo efektyvumą ir žiediškumą. Svarbiausiųjų žaliavų veiksmų plano tikslai: 1) plėtoti atsparias vertės grandines ES pramonės ekosistemoms; 2) mažinti priklausomybę nuo pirminių svarbiausiųjų žaliavų pereinant prie žiedinio išteklių naudojimo, tvarių gaminių ir inovacijų; 3) gerinti galimybes apsirūpinti žaliavomis pačioje ES; 4) diversifikuoti tiekimą iš trečiųjų šalių ir pašalinti tarptautinės prekybos iškraipymus, visapusiškai laikantis ES tarptautinių įsipareigojimų. Plačiau šia tema čia (liet).

 

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!