Reikšmingiems pokyčiams būtinas didesnis darbuotojų įtraukimas

Gruodžio 5-7 d. Bukarešte, Rumunijoje, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos atstovai dalyvavo projekto „Darbuotojų padėties gerinimas skatinant komunikacijos įgūdžių ugdymą ir didesnį įsitraukimą darbovietėje“ renginyje.

Projekto trukmė – 18 mėnesių. Vienas šio projekto privalumų yra tas, kad jame susitinka ne tik skirtingų šalių profsąjungiečia, bet ir darbdavių atstovai. Jį įgyvendina Bulgarijos darbo konfederacija „Podkrepa” (pagrindinė organizacija), Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK), Slovakijos Nacionalinė darbdavių sąjunga (NUE), Rumunijos profesinių sąjungų konfederacija „Cartel Alfa“ ir Rygos verslo asociacija (RBA).

Didesnis darbuotojų įtraukimas darbovietėse leistų daugiau prisidėti prie jiems aktualių sprendimų priėmimo ir pagerinti jų darbo sąlygas. Taigi, pagrindinis projekto tikslas – sukurti veiksmingas metodikas, padėsiančias šalims dalyvėms tai užtikrinti. Siekiant šio tikslo, pirmiausia orientuojamasi į tokius smulkesnius tikslus: mokymosi galimybes darbe, darbuotojų motyvavimą, darbo ir įsidarbinimo sąlygas, darbuotojų gerovę.

Kaip rodo studijos, pietryčių Europoje – ypač Bulgarijoje ir Rumunijoje – ši problema, t. y. darbuotojų įtraukimo lygis, ypač aštri. Latvijoje situacija prasta mažose ir vidutinėse įmonėse; Lietuva ir Slovakija taip pat turi problemų dėl darbuotojų įtraukimo. Iš projekto tikimasi, kad bus padidintas darbuotojų sąmoningumas bei suteikda daugiau žinių dėl konsultavimo ir informavimo procedūrų, jų galimybių įsitraukti į darbovietės sprendimų priėmimą; bus sustiprinti Europos darbuotojų ryšiai ir pagerintas tarptautinis bendradarbiavimas; bus sukurtas išsamus internetinis puslapis, kuriame bus pateikiama naudinga, laisvai pasiekiama informacija apie gerąją projekto patirtį, patarimais ir išgrynintomis metodikomis.

Įžanginis projekto susitikimas vyko šių metų rugpjūtį Bulgarijoje, Sofijoje; šiame, antrajame, susitikime Bukarešte dalyviai – darbuotojų ir darbdavių atstovai – buvo apmokomi veiksmingos tarpusavio komunikacijos ir konstruktyvaus nesutarimų sprendimo, įsiklausant į kitos pusės argumentus bei poreikius . Kitas susitikimas planuojamas sausio pabaigoje Bratislavoje, Slovakijoje; vasarį – nacionalinės dirbtuvės numatytos Sofijoje; kovą – Rygoje, balandį – Vilniuje, o gegužę – vėlei Bukarešte. Baigiamoji konferencija vasarą planuojama Vilniuje.

Parengė Vaiva Sapetkaitė

mm

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!