Pasauliniame saugos darbe kongrese nubrėžtos gairės didesnei pažeidžiamiausių darbuotojų apsaugai

Rugsėjo 2-6 d. Singapūre įvyko XXI-asis Pasaulinis saugos darbe kongresas. Jį organizavo Tarptautinė darbo organizacija (TDO) ir Tarptautinė visuomenės saugos organizacija. Į renginį susirinko daugiau nei 3,5 tūkst. darbuotojų saugos ir sveikatos (DSS) specialistų, valdžios, darbdavių bei darbuotojų asociacijų atstovų iš viso pasaulio.

 

TDO vaidmuo siekiant saugesnių darbo vietų

TDO duomenimis, pasaulyje nelaimingų atsitikimų darbe daugėja ir šiuo metu siekia 2,78 mln. per metus, o jų nuostoliams atlyginti prireikia per 3000 mlrd. dolerių. Taip pat nauji duomenys rodo, kad profesinių ligų ir nelaimingų atsitikimų jaunų darbuotojų gretose įvyksta net 40 proc. daugiau. Todėl, pasak renginyje kalbėjusio TDO generalinio direktoriaus Guy Ryder, ši organizacija kartu su partneriais rengia įvairias iniciatyvas, susijusias su saugesnėmis ir sveikesnėmis darbo sąlygomis jauniems žmonėms.

Anot TDO atstovų, pagrindiniai uždaviniai, kuriuos tenka spręsti: darbo jėgos globalizacija, patikimų duomenų apie sužeistuosius darbe ir profesinių ligų atvejus užtikrinimas, didesnė apsauga pažeidžiamoms darbuotojų grupėms: migrantams, moterims, jaunimui.

Diskusijų metu taip pat buvo numatyti tikslai ir priemonės siekiant sustiprinti darbo inspekcijų veiklą ir funkcijas bei skatinant DSS informacijos pasidalijimą tarp specialistų įvairiose šalyse.

 

Dėmesio centre – jauni darbuotojai

Kongreso Singapūre metu pirmą kartą istorijoje vyko ir Jaunimo kongresas, kuriame dalyvavo 125 jaunimo atstovai, tarptautinio projekto “ILO SafeYouth@Work Project“ dalyviai, iš 29 šalių.

„Jauni darbuotojai sudaro apie 25 proc. visos darbo jėgos ir jie yra labiausiai pažeidžiami. Darbai, kuriuos renkasi jaunimas reikalauja mažiau kvalifikacijos ir patirties, tačiau yra daug pavojingesni. Dažnai mes turime rinktis, ar darbo vieta su mažu atlyginimu, viršvalandžiais ir be poilsio, ar visai nedirbti“, – apgailestavo jaunimo iš Filipinų atstovas Ronnie John Barrientos, tuo pačiu vildamasis, kad panašūs renginiai ateityje bus puiki galimybė rasti jaunų darbuotojų ir darbdavių bendradarbiavimo mechanizmus, padėsiančius sumažinti jaunimo išnaudojimą darbo vietose.

Jaunimo kongreso metu vyko aukšto lygio debatai, kuriuose delegatai galėjo tiesiogiai diskutuoti su tarptautiniais aukšto lygio DSS ekspertais. Šių diskusijų metu visi dalyviai įsipareigojo siekti inovatyvių ir efektyvių būdų mažinti jaunų darbuotojų nelaimingų atsitikimų bei sužalojimų darbo vietose skaičių. Taip pat buvo pristatyta ir platforma “SafeYouth@Work Action Plan”, kurioje numatyti pagrindiniai jaunų darbuotojų saugos ir sveikatos darbe principai ir kuri yra puiki erdvė specialistams dalintis savo patirtimi bei įžvalgomis.

Kitas Pasaulinis saugos darbe kongresas įvyks 2020 m. Kanadoje.

 

Parengta pagal ilo.org informaciją/ Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacija, Jūratė Jasiūnienė

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!