Streikavusiems mokytojams bus išmokėtos algos

Kovo 3 d. pasirašytame susitarime dėl pedagogų streiko užbaigimo numatyta, kad baigusiems streiką iki kovo 4 d. už streiko dienas bus sumokėtas visas darbo užmokestis, jei bus įvykdyta ugdymo programa.

Atsižvelgiant į šį susitarimą, visiems pedagoginiams darbuotojams, kurie streiką baigs iki kovo 4 d. ir darbą pradės ne vėliau kaip kovo 7 d. bei užtikrins ugdymo programos įgyvendinimą, už streiko dienas turėtų būti išmokėtas visas darbo užmokestis.

Darbo užmokestis streikavusiems pedagoginiams darbuotojams gali būti  mokamas iš mokinio krepšelio lėšų.

„Džiaugiamės, kad švietimo darbuotojai apgynė savo interesus bei išsikovojo papildomus 8 mln. eurų atlyginimams didinti. Šis streikas parodė, kad principingas savo teisių gynimas gali duoti apčiuopiamus rezultatus“, – teigė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Lietuvos Respublikos darbo kodekso 82 straipsnio 2 dalis numato, kad derybose dėl streiko užbaigimo gali būti susitarta, kad streikuotojams bus  išmokėtas visas darbo užmokestis arba jo dalis.

Kovo 3 d. Švietimo mokslo ministerijoje buvo pasirašytas susitarimas dėl streiko užbaigimo. Susitarimą pasirašė premjeras Algirdas Butkevičius, švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė ir keturių švietimo profesinių sąjungų vadovai. Numatyta, kad mokytojų atlyginimų didinimui nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. bus skiriama iš viso 8 mln. eurų. Šio lėšos leis padidinti mokytojams tarifinio atlyginio minimalius koeficientus iki atitinkamo dydžio. Taip pat sutarta, kad nuo 2017 m. sausio 1 d. bus panaikintos tarifinio atlygio „šakutės“ mokytojams, paliekant maksimalų koeficientą, o kiti profesinių sąjungų reikalavimai bus svarstomi derinant Lietuvos švietimo šakos kolektyvinę sutartį.

 

Švietimo ir mokslo ministerijos ir LPSK informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!