Statistika: kada vyrai ir moterys pasitraukia iš darbo rinkos?

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenimis, Europos Sąjungoje (ES) mažesnis nei Lietuvoje iš darbo rinkos į pensiją pasitraukiančių moterų amžiaus buvo šešiose valstybėse, o pagal iš darbo rinkos pasitraukiančių vyrų vidutinį amžių Lietuvą lenkė 13-a valstybių.


2009-aisiais ES anksčiausiai iš darbo rinkos pasitraukdavo Slovakijos moterys ir Liuksemburgo vyrai – atitinkamai 56,2 metų ir 57,3 metų. Ilgiausiai iki pensijos dirbo moterys Airijoje (63,7 metus) ir vyrai Rumunijoje (68,4 metus).


Latvijoje moterys ir vyrai iš darbo rinkos į pensiją pasitraukdavo vidutiniškai 63,5 ir 63,7 metų, Estijoje – atitinkamai 63,4 ir 66,2 metų.


Lietuvoje moterų pensijos amžius šiuo metu yra 60 metų, vyrų – 62,5 metų, tačiau gyventojai turi galimybę gauti išankstinę senatvės pensiją – jos galima prašyti, kai iki pensijos lieka 5 ir mažiau metų. Gavusiam tokią pensiją asmeniui vėliau, kai jis sulaukia pensijos amžiaus, pensijos dydis yra mažinamas.


Vyriausybėje ir Seime svarstomame būsimos pensijų ir “Sodros” reformos įgyvendinimo priemonių plane numatyta nuo kitų metų pradėti vėlinti vyrų ir moterų pensijos amžių, kad 2026 metais jis pasiektų 65 metus.


 


 


Zebra.lt / BNS


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!