12-as europos profesinių sąjungų konfederacijos suvažiavimas atėnuose

SUSITELKIME už socialinę Europą 


Šiame suvažiavime Atėnuose susirinkę Europos profesinių sąjungų judėjimo nariai diskutuos ir planuos ateities kovas už sąžiningumą ir lygybę 
Europoje. Dabar svarbu išlaikyti spaudimą, darbuotojų kova turi būti tęsiama. 

ETUC generalinio sekretoriaus  sveikinimo žinutė:

Per laikotarpį po paskutinio suvažiavimo, labai pasikeitė politinis, ekonominis ir socialinis kontekstas: vykstant p
askutiniam kongresui sustabdytas ES Konstitucinės sutarties priėmimas. Europos lyderiai sugebėjo susitarti dėl Lisabonos sutarties baigdami šį, instituciniu požiūriu, sunkų ES laikotarpį. Svarbiu žingsniu į priekį laikau tai, kad pagrindinių teisių chartija tapo teisiškai įpareigojanti. Tik kai kurie Europos teisingumo teismo (ETT) sprendimai ((Laval (Vaxholm), Viking, Rüffert ir Liuksemburgo bylose) sustiprino ekonominių laisvių pranašumą prieš pagrindines socialines teises. 
Europos darbuotojai šiuo metu susiduria su didelėmis socialinėmis problemomis ir tai dar ne pabaiga – pirmieji finansinės krizės požymiai tapo realiu ekonominiu ir finansiniu cunamiu. 



Europos profesinių sąjungų parama, ženkliai prisidėjo agituojant ir organizuojant demonstracijas ir veiksmų dienas. Tai turėtų įtakoti aiškų Europos Sąjungos atsakymą laikantis veiksmingos pozicijos dėl finansų kapitalizmo reguliavimo, užkertant kelią spekuliacijoms. 

Kiti didžiuliai iššūkiai mūsų dar laukia. Mes turime būti budrūs ir aktyvūs ten, kur kapitalizmas geriausiai įsitvirtinęs. 



ETUC sistemingai reikalavo ir vis dar reikalauja Europos valdžios institucijas atstatyti pusiausvyrą tarp ekonominių rinkų laisvių, žmonių pagrindinių teisių bei primygtinai reikalauja įtraukti į  ES sutartis ETUC pasiūlytą socialinės pažangos protokolą. 



Nepaisant nemalonaus ekonominio ir socialinio konteksto, Europos profesinės sąjungos gali didžiuotis dėl dviejų didelių laimėjimų už socialinę Europą.


 


·       Pirma. Nauja direktyva dėl laikino įdarbinimo agentūrų, garantuojanti vienodo požiūrio principą į šiuos darbuotojus. Visos šios priemonės yra ETUC ir jos narių daugelio metų sudėtingo kampanijų organizavimo rezultatas. 


 


·       Antra. Europos tarybos sprendimas stiprinti Europos darbo tarybas, suteikiant geresnį profesinių sąjungų pripažinimą. 


 


Europos profesinių sąjungų judėjimo nariai, šiame Atėnų suvažiavime galės diskutuoti ir planuoti ateities kovas už sąžiningą ir lygiateisę Europą. Svarbu tęsti spaudimą, darbuotojų kova tęsiasi. 



ETUC generalinis sekretorius  
John Monks


 


Europos profesiniu sajungu konfederacijos (ETUC) suvažiavimui yra sukurta svetaine http://www.etuc.org/r/1657


 


Joje skelbiama visa informacija apie ruošimąsi suvažiavimui, suvažiavimo darbą, priimtus dokumentus.


 


 


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai renginyje atstovaus LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas.


 


Suvažiavimas vyks Megaron Atėnų tarptautiniame konferencijų centre (Vass Sofias Ave & Kokkali 1, GR- 115 21 Atėnai) – www.megaron.gr.


 


 


LPSK informacija


www.lpsk.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!