Lietuvos respublikos trišalės tarybos posėdis

Posėdžio metu svarstyti šie klausimai:


Dėl darbo rinkos mokymo centrų ir bedarbių profesinio mokymo.


Dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo.


Dėl informacijos apie MMA nustatymą ir energetikos išteklių kainas ES valstybėse (iš diplomatinių atstovybių gauta informacija).


Dėl gyvenamųjų namų centrinio šildymo kainų mažinimo galimybės.


Dėl LR trišalės tarybos Valstybės tarnautojų dvišalės komisijos nuostatų 3 p. pakeitimo projekto.  


Dėl kito LR trišalės tarybos posėdžio laiko ir vietos.             


 


Pirmuoju klausimu, po diskusijų, pritarta darbo rinkos mokymo centrų ir bedarbių profesinio mokymo pertvarkai.


Profesinių sąjungų nuomone, darbdaviai, teikdami poreikį darbuotojų mokymui bei siųsdami darbuotojus mokytis, šį klausimą privalėtų derinti su profesinėmis sąjungomis, o galimo mokymosi procesą užfiksuoti kolektyvinėse sutartyse.


Antruoju klausimu, socialiniai partneriai – profesinės sąjungos ir darbdaviai, pateikė savo nuostatas dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo:


          profesinės sąjungos ir Lietuvos pramoninkų konfederacija, nuo 2011m. liepos 1d., MMA siūlo didinti iki 900lt per mėnesį, o nuo 2012m. sausio 1d. iki 1000lt per mėnesį;


          Lietuvos verslo darbdavių konfederacija nuo 2012m. sausio 1d. MMA siūlo padidinti iki 900lt per mėnesį, o neapmokestinamąjį pajamų mokestį (NPD) nuo 470lt per mėnesį didinti iki 530lt per mėnesį;


          Lietuvos pramonės, prekybos ir amatų rūmai siūlo minimalios mėnesio algos (MMA) nedidinti;


          Lietuvos žemės ūkio rūmai nuo 2011m. liepos 1d., MMA siūlo didinti iki 900lt per mėnesį, o neapmokestinamąjį pajamų mokestį (NPD) didinti iki 530lt per mėnesį.


 


Šie skirtingi LR trišalės tarybos narių sprendimai, kaip atskiros nuominės, bus pateikti LR Vyriausybei, kad pastaroji įvardintų galutinį sprendimą dėl minimalios mėnesio algos (MMA) ir neapmokestinamojo pajamų mokesčio (NPD) didinimo.


Trečiuoju klausimu išklausyta informacija apie minimalios mėnesio algos (MMA) nustatymą ir energetikos išteklių kainas ES valstybėse (informacija gauta iš diplomatinių atstovybių).


Lietuvos rodikliai šiose srityse – vieni mažiausių ES, todėl nuspręsta sudaryti darbo grupes, kurios parengtų jų nustatymo sistemą.


Ketvirtuoju klausimu išklausytas LR trišalės tarybos energetikos komiteto pirmininkas A.Jaruševičiaus ir B.Cicėno pranešimai bei siūlymai.


Išklausius pranešimus, dėl šilumos kainų būklės ir reguliavimo, nutarta paruošti pasiūlymus LR Vyriausybei ir aptarti juos kito Trišalės tarybos posėdžio metu.


Penktuoju klausimu, dėl LR trišalės tarybos valstybės tarnautojų dvišalės komisijos nuostatų 3 p. pakeitimo projekto nutarta, pritarti projektui, kuriuo vadovaujantis, komisijos narius deleguoja ne LR Vyriausybė, o ministerijos ir žinybos, kurioms atstovaujama LR trišalėje taryboje.


 


Kitą LR trišalės tarybos posėdį nutarta surengti 2011m. gegužės 3d.


 


 


Algirdas Kvedaravičius,


LPSK pirmininko pavaduotojas


LR trišalės tarybos narys

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!