Motinos užvertė teismus skundais

Skundų jūra


Vakar Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) nagrinėjo vienos vilnietės skundą dėl Seimo priimtų Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisų, kuriomis jau du kartus buvo mažinamos motinystės (tėvystės) išmokos. Teismo sprendimas turėtų būti paskelbtas rugsėjo 3 d. Tačiau, pasak Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovės Rasos Paulavičienės, tai tik pradžia, mat šalies teismams iš viso jau pateikta apie 200 tokių skundų, o dar apie 300 pareiškimų esą yra pakeliui.


“Yra skundžiama kiekvienam konkrečiam žmogui sumažinta išmoka. Klaipėdoje, Kaune, Vilniuje, Panevėžyje, Šiauliuose ir kituose miestuose žmonės tiesiog neša teismams standartinės formos skundus, o toliau dirba mums padedantys teisininkai”, – apie skundais užverčiamus teismus kalbėjo R.Paulavičienė.


 


Prašo KT pagalbos


Motinos sieks teismuose įrodyti, kad mažinant išmokas buvo pažeisti teisėti jų lūkesčiai, o tai esą prieštarauja Konstitucijai.


Panašų skundą VAAT nagrinėjo ir pirmadienį. Tačiau teismas nesiėmė spręsti motinų ir valstybės ginčo. VAAT nusprendė prašyti Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo. KT bus prašoma ištirti, ar socialines išmokas mažinantys įstatymai neprieštarauja Konstitucijai. Kitaip tariant, ar sumažinus išmokas nėra pažeidžiamas Konstitucijoje įtvirtintas šeimos, motinystės ir tėvystės apsaugos principas. Ar KT priims teismo prašymą, turėtų paaiškėti artimiausiu metu. Kol kas jaunos motinos skundo nagrinėjimas sustabdytas.


Nacionalinis aktyvių mamų sambūris siekia, kad teismuose būtų sukurtas precedentas. Tada ir šimtai kitų prašymų mokėti nesumažintas išmokas būtų patenkinti.


“KT yra vienintelė teisinė galimybė sugrąžinti išmokas. Be šio sprendimo nelabai ką ir galime padaryti”, – pripažino R.Paulavičienė.


Moterys tikisi joms palankaus KT sprendimo, mat tokį jau gavo ir dirbantys pensininkai bei pareigūnai.


“Čia yra toks pats teisinis mechanizmas kaip ir dirbančių pensininkų pensijų ar pareigūnų atlyginimų mažinimo atveju. KT išaiškinimu, dirbantys pensininkai ir pareigūnai gavo atsakymą, kokio tikisi ir mamos – Vyriausybė sunkmečiu gali mažinti išmokas su sąlyga, kad bus numatytas jų kompensavimo mechanizmas”, – teigė motinų atstovė.


 


Valstybė sutaupys


Negailėdama kritikos valstybei ji taip pat pridūrė, kad Vyriausybės sugalvota taupymo programa bet kokiu atveju bus efektyvi, nes net ir palankus KT išaiškinimas galios tik skundus pateikusiems asmenims. O į teismus kreiptis žada toli gražu ne visi dalies išmokų netekę gyventojai.


 


Motinos užvertė teismus skundais


“Valdžia sąmoningai taupo kiekvieno konkretaus žmogaus atveju. Apie 40 tūkst. išmokų gavėjų, kuriems jos buvo sumažintos, į teismą nesikreips. Dalis gal nežino, ką daryti, kiti bijo, neturi pinigų ir t. t. Į teismą geriausiu atveju kreipsis koks 1000 žmonių. Likę atimtos pašalpos dalies veikiausiai neatgaus. Manau, kad valdžia įvertino šį dalyką ir pamačiusi, kad net pralaimėjusi keletą bylų, vis vien gaus pelno, nusprendė tas išmokas mažinti”, – piktinosi R.Paulavičienė.


Anot Aktyvių mamų sambūrio atstovės, būtent tie, kurie nesikreips į teismą, ir kamšys biudžeto skyles. Todėl ji ragina kuo daugiau tėvų imtis iniciatyvos.


Seimas, nepaisydamas tėvų surengtų protestų, sumažino motinystės (tėvystės) išmokas, kurios, pasak Vyriausybės ir Prezidentės Dalios Grybauskaitės, buvo vienos didžiausių Europoje. Šios priemonės, kaip ir daugelio kitų, imtasi mažinant biudžeto deficitą ir vykdant taupymo politiką, kuri, kaip tikimasi, turėtų ištraukti šalį iš krizės gniaužtų.






Skaičiai ir faktai


Pirmą kartą motinystės (tėvystės) pašalpos sumažintos nuo 2009 m. rugsėjo 1 d. Iki šios dienos paskirtos ar mokamos pašalpos, taip pat iki 2010 m. birželio 30 d. paskirtos motinystės (tėvystės) pašalpos sumažintos 10 proc.


Antrą kartą išmokos sumažintos nuo šių metų liepos. Šiuo metu mokamos vaiko priežiūros atostogos Lietuvoje yra dveji metai. Pirmaisiais vaiko priežiūros metais mokama 90 proc., o antraisiais – 75 proc. buvusio atlyginimo, bet ne daugiau nei aukščiausia riba, kuri šiuo metu siekia 4680 litų prieš mokesčius (sudaro keturis draudžiamųjų pajamų dydžius (DPD). Iki liepos didžiausia galima motinystės (tėvystės) išmoka siekė 5850 litų (penkis DPD).


Nuo 2011 m. liepos motinystės (tėvystės) išmokos mažės dar kartą. Seimas po ilgų ginčų nutarė leisti tėvams pasirinkti, kiek laiko jie nori praleisti su vaiku. Nusprendus atžalą prižiūrėti vienus metus būtų mokama 100 proc., o pasirinkus dvejus metus pirmaisiais būtų mokama 70 proc., o antraisiais 40 proc. buvusio atlyginimo.


 


 


Diena.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!