Vyriausybė pensijų kompensavimą siūlys sieti su fiskaliniu deficitu ir valstybės skola

“Vyriausybė siekia patvirtinti tokią tvarką, kuri leis realiai pradėti kompensuoti sumažintas pensijas iškart, kai tai leis finansinė valstybės padėtis, bet neis tuo keliu, kad tik prisiims įsipareigojimus sumokėti sumą, kas nukeltų problemos sprendimą dešimtmečiams į priekį, kaip tai buvo su rublinių indėlių ar 1995-2002 metais neišmokėtų pensijų kompensavimu”, – BNS sakė šaltinis Vyriausybėje.


Pasak šaltinių, sumažintos pensijos bus pradėtos kompensuoti, kai pagal tarptautinius kriterijus bus nustatyta, kad Lietuvoje yra stabili finansinė padėtis. Pagrindiniai finansinio stabilumo rodikliai bus tie, kurie atspindi Lietuvos skolinimosi poreikį – fiskalinis deficitas ir valstybės skola.


“Sumažintos pensijos neturėtų būti kompensuojamos skolintomis lėšomis”, – sakė šaltinis.


Pasak šaltinių, pensijos bus ne kompensuojamos pagal atskirą tvarką, o tiesiog didinamos.


Vyriausybė ketvirtadienį ketina svarstyti, kaip atstatyti buvusias pensijas ir kompensuoti per krizę netektas pensininkų pajamas.


Seimo “tvarkiečių” frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis BNS yra sakęs, kad sumažintų išmokų grąžinimą ketinama atidėti iki 2013 metų – įsipareigojimus perkelti jau būsimai valdžiai, nes kiti Seimo rinkimai numatyti 2012 metų rudenį.


Šiemet balandį Konstitucinis Teismas išaiškino, kad per ekonominę krizę sumažintas senatves ir invalidumo pensijas būtina teisingai ir per protingą laikotarpį kompensuoti, kai tik šalyje nelieka ypatingos krizinės padėties.


Be to, Konstitucinis Teismas išaiškino, kad, jeigu dar iki ekonomikos krizės pabaigos atsiranda galimybė sukaupti lėšas, tuomet reikia pradėti mokėti buvusias didesnes pensijas.


Sumažintų pensijų kompensavimo mechanizmo iš valdančiųjų reikalauja ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.


Seimas Vyriausybės teikimu priėmęs laikinąjį įstatymą pensijas ir kitas socialines išmokas sumažino dvejiems metams nuo 2010 metų pradžios iki 2011 metų gruodžio 31 dienos.


Nebuvo mažinamos 650 litų per mėnesį dydžio ir mažesnės senatvės pensijos. Didesnės buvo mažinamos, priklausomai nuo jų dydžio – maždaug nuo 2 iki 12 procentų.


Dirbantiems pensininkams pensijos mažėjo didesniu laipsniu nei nedirbantiems. Priklausomai nuo darbo užmokesčio, pensijos dirbantiems pensininkams buvo sumažintos nuo 2,5 proc. iki 70 procentų.
Vyriausybė specialiu nutarimu 2009 metų spalį konstatavo, kad Lietuvoje yra ekonomikos sunkmetis.


 


BNS


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!