Jaunų šeimų padėtis darbo rinkoje sunkmečiu

Konferencijoje dalyvavo beveik trisdešimt asociacijos narių iš visos Lietuvos. Smagu, kad šį kartą galėjo dalyvauti ne tik asociacijos nariai, bet ir antrosios pusės bei susipažinti su veikla bei kitais nariais.


Su darbuotojų, auginančių vaikus garantijomis darbo teisėje, supažindino LPSK teisininkė Jolanta Cinaitienė. Aptartos darbuotojų auginančių vaikus iki 3/14/16 metų garantijos, darbo sutartys, jų nutraukimas. Dalyviai aktyviai įsitraukė į diskusijas, kokiais atvejais ir kada galima kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją, kaip profesinė sąjunga galėtų apginti savo narius. Diskutuota apie darbo sutartis su nėščiomis moterimis, tėvo garantijas 1 mėn. po vaikučio gimimo, naujus Darbo kodekso pakeitimus, darbuotojų grupes, kurie turi darbo garantijas, vienišus tėvus, šakines kolektyvines sutartis, socialines garantijas imant garantuojamus laisvadienius, privalomas papildomas laisvas dienas auginantiems 2 vaikus iki 12 metų ir atostogas, taip pat kasmetes ir nemokamas atostogas bei jų įtaką darbo stažui. Aptartas Lietuvos Respublikos Darbo kodeksas ir jo teikiamos garantijos lyginant su kitomis Europos Sąjungos šalimis.


Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Alina Kuleš supažindino su skyriaus veikla bei kokiais atvejais galima sulaukti jų dėmesio. Informavo kaip reikia tvarkyti ir leisti vaiko vardu gautą palikimą, kaip jį priimti ir naudoti. Kadangi vis daugiau lietuvių emigruoja ir palieka vaikus, kad ir trumpam laikotarpiui giminių ir draugų priežiūrai, lektorė paaiškino kodėl ir kad labai svarbu sutvarkyti vaiko laikiną globą, apsisaugant nuo nenumatytų atsitikimų, kada būtinas tėvų ar globėjų atstovavimas. Aptarti ir nelaukiami ar nemalonūs atvejai – skyrybos – kokia tvarka nustatoma vaiko gyvenamoji vieta ir bendravimas su abiem tėvais ir kitais artimaisiais. Skyriaus vedėja papasakojo apie globą ir įvaikinimą – kuo skiriasi, kas gali tapti globėjais ar įtėviais, jų pareigos. Dalyviams pristatytas nacionalinio susitarimo Dėl šeimai palankios aplinkos kūrimo projektas, išklausyti dalyvių komentarai bei tobulinimo pasiūlymai.


LPSK moterų centro vicepirmininkė Daiva Atmanavičienė šnekėjo tema jaunų mamų grįžimas į darbo rinką, pristatė tyrimo apie šeimos/darbo ir karjeros suderinamumą rezultatus. Šnekėta ar galima kilti karjeros laiptais ir išsaugoti šeimą, moterų dalyvavimą valdžioje ir politikoje.


Vilniaus miesto SPC vyresnioji socialinio darbo organizatorė Lina Kliukaitė papasakojo apie socialinę paramą, kurią gali gauti šeimos, kokio  dydžio išmokos priklauso gimus vaikui, kur kreiptis įvairiais atvejais. Papasakota apie Socialinių paslaugų centrų veiklą, kas gali tomis paslaugomis naudotis, kaip jas gauti ir kur kreiptis.


Eitminiškių vidurinės mokyklos socialinė pedagogė – metodininkė Edita Žitkevič papasakojo apie organizacijas teikiančias pagalbą jaunoms šeimoms. Dalyviai įtraukti į praktinius užsiėmimus – vardijo problemas su kuriomis praktikoje susiduria jaunos šeimos. Pasidaliję į kelias grupes dalyviai įvardijo šias problemas – tai vaikų užimtumo vasaros atostogų metu, finansai, būsto problema, „1 langelio“ informacijos trūkumas, tarpusavio santykių problemos, emigracija, brangus papildomas vaikų ugdymas, šeimos sampratos formavimo trūkumas. Dalyviai ne tik išsakė problemas, patys bandė išvardinti organizacijas, kurios gali jiems padėti, bet ir ką jie patys gali kiekvienu atveju padaryti, kad palengvintų savo situaciją. Dalyviai žaidė žaidimus, padedančius suvokti, kad dirbant kartu beveik viskas įmanoma.


LPSK projekto koordinatorė Goda Neverauskaitė pristatė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) istoriją, struktūrą, veiklos kryptis, paaiškino kaip kiekvienas narys priklauso LPSK struktūrai. Pristatė pagrindines tarptautines organizacijas, kurioms priklauso LPSK – ETUC, ITUC, BASTUN, kuo jos skiriasi, kokią naudą teikia priklausymas šioms organizacijoms, kokia veikla jos užsiima. Pristatyta asociacijos „LPSK Jaunimas“ istorija, struktūra, veikla, tikslai. Papasakota apie veiklą šalyje (mokymai nariams, seminarai, susitikimai, bendradarbiavimas su kitomis jaunimo organizacijomis ir t.t.) ir tarptautiniu lygiu (tarptautinė ITUC PERC jaunimo vasaros stovykla, stovyklos, Baltijos forumas, įvairūs renginiai), taip pat apie komunikacija tarp narių.


 


Konferencija vyko Daugirdiškių kaime, Elektrėnų rajone.


 


Nuotraukos:


http://picasaweb.google.lt/goda.neverauskaite/LPSKJaunimasSeimuKonferencija


 


Asociacija „LPSK Jaunimas“


www.lpj.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!